| | |

ОЧАКВАНО: ЦИК заличи Слави Трифонов от листата на ИТН

Лидерът на “Има такъв народ” Станислав Трифонов е подал заявление, с което се отказва да бъде народен представител в 50-ото Народно събрание.

Централната избирателна комисия (ЦИК) заличава Станислав Тодоров Трифонов от листата на партия “Има такъв народ” в 15-и изборен район – Плевенски, и в 25-и изборен район – София, в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г., се посочва в решение на комисията.

Постъпило е и заявление от Николай Тонев Колев от ДПС с искане да не бъде обявен за избран за народен представител. ЦИК заличава Колев от листата в 27-ми изборен район – Старозагорски.

ЦИК заличава и Иса Емин Бесоолу от листата на ДПС в 27-ми изборен район – Старозагорски, както и Николай Неделчев Юруков от листата на ДПС в 22-ри изборен район – Смолянски, след подадени заявления, че се отказват да са народни представители.

Постъпили са заявления и от Христо Христов Петров от “Продължаваме Промяната – Демократична България”, от Ивайло Ванев Вълчев от партия “Има такъв народ”, от Кристиан Иванов Вигенин от коалиция “БСП за България”, от Станислав Добринов Стоянов от партия “Възраждане”,

с което заявяват, че желаят да бъдат обявени за членове на Европейския парламент и да не бъдат обявявани за народни представители.

С решение на ЦИК от вчера Христо Петров, Ивайло Вълчев, Кристиан Вигенин и Станислав Стоянов, са обявени за избрани за членове на Европейския парламент, поради което следва да бъдат заличени от съответните листи на партиите и коалициите в изборите за народни представители на 9 юни 2024 г.

Когато кандидат е избран в два многомандатни изборни района, той е длъжен в еднодневен срок от узнаването писмено да заяви в Централната избирателна комисия (ЦИК) в коя листа желае да остане избран.

Срокът за това е до днес, 14 юни, според хронограмата за изборите за членове на Европейския парламент от България и за народни представители на 9 юни.

Ако не подаде такова заявление, ЦИК го обявява за избран за народен представител от изборния район, в който първо е регистриран като кандидат за народен представител.

До 16 юни трябва да станат известни имената на избраните народни представители.

Вчера ЦИК обяви и окончателното разпределение на мандатите.

Коалиция ГЕРБ-СДС имат 68 мандата.

Партия ДПС има 47 мандата.

Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” имат 39 мандата.

Партия “Възраждане” имат 38 мандата.

Коалиция “БСП за България” има 19 мандата.

Партия “Има такъв народ” има 16 мандата.

Партия “Величие” има 13 мандата.

С решението се обявяват и резултатите от гласуването в изборите за народни представители, съобразно получените действителни гласове в избирателните секции в страната и чужбина.

Посочва се още, че в тези избори няма избрани независими кандидати.

Коалиция ГЕРБ-СДС е получила 530 658 действителни гласове.

Партия ДПС е получила 366 310 действителни гласове.

Коалиция “Продължаваме промяната – Демократична България” е получила 307 849 действителни гласове.

Партия “Възраждане” са получили 295 915 действителни гласове.

Коалиция “БСП за България” е получила 151 560 действителни гласове.

Партия “Има такъв народ” е получила 128 007 действителни гласове.

Партия “Величие” е получила 99 862 действителни гласове.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts