| | |

Извънредно от РЗИ: Не се къпете на тези плажове

Препоръката е да се ограничи къпането в района на аварията, поради наличие на установено локално краткотрайно замърсяване на водата. Наличие на „чревни ентерококи“ и „ешерихия коли“ в морето при пункт Кранево – централен и пред снек-бар Казабланка, са отчели инспекторите от РЗИ-Добрич.

Това съобщиха от инспекцията.

Препоръката е да се ограничи къпането в района на аварията, поради наличие на установено локално краткотрайно замърсяване на водата.

Взетите проби от пункт Албена и пункт Кранево – юг отговарят на здравните изисквания по показателите и водата може да се ползва за къпане, съобщават от инспекцията.

Резултатите са от взети за изследване проби от морските води на 21.06.2024 г. както от района на аварията – „Кранево-централен“, така и от съседните на аварията зони за къпане – „Албена“ и „Кранево-юг“ и са били изследвани по микробиологични показатели „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ от РЗИ-Добрич.

Днес 23.06.2024 г. е извършено ново пробовземане, като на 25.06.2024 г. предстои също да бъде извършено пробовземане по планирания за сезона за къпане график.

РЗИ Добрич ще осъществи учестен мониторинг на „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“ в района на аварията с цел проследяване на показателите и установяване на състоянието на водите за къпане в района до тяхното подобряване

в съответствие с изискванията на Наредба № 5 от 30 май 2008 г. за управление на качеството на водите за къпане, като своевременно ще информира обществеността за установените резултати.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts