| | | |

ДПС без Пеевски при Радев, ще подкрепят мандат на… ВИДЕО

Делегацията на ДПС отиде на консултациите при президента Румен Радев за връчване на първия управленски мандат.

От днес държавният глава започна консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание.

При държавния глава пристигнаха зам.-председателят на ПГ ДПС Йордан Цонев, заедно с Хамид Хамид и Халил Летифов.

“От позицията ви, вече на втора политическа сила в Народното събрание, как вие оценявате перспективите пред него? Знаете, че съгласно Конституцията, при неуспех на първия мандат, вторият проучвателен мандат идва задължително при вас.

Вие имате ли вече някакви идеи за неговата реализация и каква би била успешната формула за съставяне на устойчиво правителство. По какви приоритети би работило то, за да е в полза на българските граждани“, поде президентът Румен Радев.

„Болшинството българи не излязоха да гласуват. Вие съответно направихте ли изводи защо това се случи и как виждате решаването на този изключително голям проблем, защото от него зависи легитимността на всички институции в последствие“, запита Радев.

„За нас прочитът на изборните резултати, в частност ниската избирателна активност, говори за нарушено доверие към политическите субекти и към политическия процес в страната.

Това не е ново, а се развива от няколко години, особено силно в последните 3-4 години“, поде Йордан Цонев, уточнявайки че започва отзад напред отговорите си.

Това се дължи на факта, че в страната политическите сили в последните години отдалечават дневния ред на хората от дневния ред на институциите и респективно на проблемите, които трябва да се решават“, добави той.

Според него хората не искат нови избори, а стабилност.

„Искат да има мнозинство и редовен кабинет, който да решава проблемите, а те са много. Решението им категорично минава през един мандат, пълен или близо до пълния мандат, за да могат в перспектива да се решават така нещата.

В тази връзка, преди да стигнем до приоритети и програми, трябва да кажем, че съзнаваме отговорността на ДПС за съставянето на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство. Въпросът е дали и другите политически сили го разбират и по-точно как го разбират“, каза Цонев.

По думите му най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя.

„Още повече, че заявката на по-малките партии да сглобят кабинет с техен мандат не кореспондира с това, че този мандат ще бъде подкрепен пак от първите две политически сили. Не виждаме разлика в двата сценария, освен политическото его“, категоричен е Цонев.

„В тази сложна обстановка ДПС много разчита на вас, на вашия авторитет да убедите политическите сили в ролята ви на държавен глава в този процес на медиатор.

Няма кой друг да бъде освен вие, а имаме нужда от медиатор. От вас очакваме да сте на висотата на тази отговорност, както винаги“, каза Цонев.

След тези му думи Радев му благодари и изпрати медиите, за да може консултациите да продължат само между политиците.

Припомняме, че по-рано в понеделник на среща при президента пристигнаха представители на ГЕРБ, начело с лидера на партията Бойко Борисов. До него застанаха Делян Добрев и Томислав Дончев.

Борисов изтъкна, че много трудно може да се сформира правителство в това Народно събрание заради продължаващото предизборно говорене на политиците. По думите му не е редно предпоследната политическа сила да поставя условия и да иска властта, след като народът се е произнесъл на 9-и юли и е наредил формациите, давайки им подкрепата си.

След срещата с Радев експремиерът разкри, че ГЕРБ се готви да предложи правителство на малцинството, но остави мистерия кой ще бъде предложен за премиер.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Кадър

Similar Posts