| | | |

Тошко Йорданов каза ще звъни ли Слави на Бойко Борисов, за да го кани на разговор за правителство

Не сме се отказали от това, да съставим правителство с третия мандат, то така си е и правилно.

Едни нови избори ще възпроизведат същата ситуация и ще трябва пак да се подходи на избори по същия начин. Ще направим опит да потърсим здрав разум в останалите партии. Ако няма – няма, отиваме на избори.

Това заяви председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов в ефира на bTV.

Ще говорим с лидерите, с преговорните екипи на всички партии, добави той категорично.

“Не е тайна какво предлагаме. Още от миналите избори говорим за същото – експертен кабинет с широка парламентарна подкрепа. Това няма как да стан без разговори с другите партии.

Говорим за изработване на конкретна програма, идентифициране на конкретни проблеми и търсенето на хора, които да решат тези проблеми”, обясни Йорданов поведението на своята партия, в случай, че ИТН получи третия мандат за съставяне на правителство.

Тоест, останалите партньори да са съгласни, че конкретният министър може да се справи с тези проблеми, уточни той.

Би ли Трифонов звъннал на Борисов?

“Не е в рамките на приемливото да си завънят на телефоните, по-скоро трябва да има официални покани за среща. Те кой ще изпратят, това си е тяхна работа – дали лидера, или оторизиран екип”, каза Йорданов, попитан, дали лидерите на двете партии могат да се договорят.

“Нагласата, че лидерите ще решат всичко е абсурна. Това е процес, първо се обменят мнения, търсят се конкретни решения, подкрепа от други партии. И след консултации със собствената си партия, може да се вземе решение. Другото е приказване за пред телевизора”, каза още той.

“Ако ще се решават конкретни проблеми и най-накрая има акъл във всички, че тези проблеми трябва да се решат по най-добия възможен начин, с консенсус, за да може правителството да има мнозинство. Това е един подход.

Ако се разбираме за квоти и министерства – този мач сме го играли и той не върви”, обясни още Йорданов.

Предсрочни избори и промяна на избирателния кодекс по гръцката система?

“Това е тъжен опит на човек, който установи, че не може да доминира над останалите. В крайна сметка при пропорционалната система, когато нямаш мнозинство си принуден да имаш партньори. Това става с разговори а не с позицията – аз съм първи и ще казвам какво ще стане”, отговори Йорданов.

‘Тук идва варианта за спечелване по служебен начин. Дайте да ми дадете малко повече депутати. Това не е особено добро предложение.

ГЕРБ и ПП страдат от това, че са център на вселената и могат да задават тона. Тона трябва да са задава от повечето партии. Тук става въпрос за его. Какво като си спечелил, като нищо не можеш да решиш сам. Сега ПП казват на Борисов, че не може без тях. А пропускат факта, че те сами нищо не могат”, обясни още той.

Ако е пак същият парламент?

“Има два варианта за кардинална промяна. Смятаме, че президентската република, при която изпълнителната власт е в президента и той съставя кабинет. С малкото уточнение, че парламентарните избори трябва да са през две години е по добрия вариант.

Дори да има различия между парламента и президента и кабинета му, това няма да води до спирала от избори. А идеята на Борисов е първият да може служебно да спечели без реална легитимация”, каза Йорданов.

По думите му при системата в САЩ имате огромна легитимация на избирателите, защото президентът събира над 50% от гражданските гласове.

“Промените обаче може да станат чрез Ввелико народно събрание, или да се мине през референдум и да кажат хората какво смятат. Повечето парии обаче ситуацията ги урежда, защото им е много по-лесно”, уточни той.

“Казали сме как ще постъпим ако получим мандата, но ще е интересно поведението на другите партии. Ако си махнете егото, няма значение в кого ще е мандата. При тази фрагментация и хората ще бъдат по-спокойни.

Ще бъде интересно дали приказките за отговорност и държавничество, дали това може да излезе напред пред жалкото им партийно его”, заключи Йорданов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts