| | | |

Полският президент: Използването на химическо оръжие може да предизвика намеса на НАТО

Използването на химическо оръжие от Русия в Украйна може да накара НАТО да преразгледа решението си за военна ненамеса в конфликта, каза полският президент Анджей Дуда.

Говорейки пред Софи Рауърт от Би Би Си, той бе попитан дали смята, че президентът Путин може да използва химически оръжия. „Това е нещо, което светът не е виждал в такъв мащаб след Втората световна война. Ако ме питате дали Путин може да използва химически оръжия, мисля, че Путин може да използва всичко в момента, особено когато е в тази трудна ситуация. Политически той вече е загубил тази война, а във военно отношение не я печели”, каза Дуда.

Запитан дали подобна употреба може да предизвика намеса на НАТО, той каза: „Разбира се, всеки се надява, че той няма да посмее да направи това. „Но… ако той използва оръжия за масово унищожение, това ще промени цялата игра. „Със сигурност (НАТО)… ще трябва да седне на масата и те наистина ще трябва да помислят сериозно какво да правят, защото тогава започва да бъде опасно не само за Европа, но и за целия свят

Similar Posts