| | |

Във Великобритания пристигнаха 21 украински деца с ракови заболявания за животоспасяващо лечение

21 украински деца с ракови заболявания пристигнаха във Великобритания, за да получат животоспасяващо лечение. В същото време от днес в страната влиза в сила схема за прием на бежанци по домовете, предаде БНР.

Децата и техните родители пристигнаха от Полша в неделя вечерта и ще преминат медицински прегледи преди да започне лечението им в подходящи болници на националното здравеопазване. При пристигането им здравният министър Саджид Джавид заяви, че е е горд, че Великобритания предлага животоспасяваща грижа за украинските деца, които са принудени на напуснат страната си от руската агресия, докато са били лекувани.

От днес стартира схема, според която всеки британец може да приема в дома си украински бежанци, като получи по 350 паунда помощ месечно от правителството. Проблемът с бежанците обаче идва от тежката бюрократична машина при издаването на визи. До момента са издадени около 3 000 визи при подадени десетки хиляди заявления.

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще снабди Украйна с повече от 500 подвижни генератори, което ще помогне за осигуряване на електричество на около 20 000 домове, пострадали от войната. Джонсън днес ще бъде домакин на среща на лидери от Балтийските държави, Скандинавския полуостров и други северни европейски държави по повод на кризата около Украйна.

Similar Posts