| | | | |

ИЗВЪНРЕДНО! В разговор с Бойко Борисов Порошенко поиска оръжие и муниции от България

Бойко Борисов се среща чрез видеовръзка с бившия президент на Украйна Петро Порошенко. С него е кметът на София Йорданка Фандъкова.

Ще дадем в парламента своята подкрепа за справедливата война, която Украйна води. Не може да бъдат прогонвани хиляди жени и деца, които бягат сега от войната, и да се рушат сгради и болници, инфраструктура. Българите подкрепят украинския народ. Имате пълната ни подкрепа, предай на Зеленски и на Кличко, каза Борисов на Порошенко.

Ние сме с вас, отсече лидерът на ГЕРБ.

Много благодаря, Бойко, за твоето обаждане, защото един приятел, който се обажда, когато имаме нужда, е истински приятел, каза Порошенко.

Говорих с Виталий Кличко и той трябваше да присъства, но той е на сбирка на главната квартира за войната в Украйна, но той ви изпраща своите най-сърдечни поздрави. Аз съм в Украйна и ще остана в моята държава като бивш президент и като командир. Но руснаците са буквално на 10 км от моя офис, заяви той.

Но ние успяхме да спрем руските военни и те дни наред не могат да се преместят дори на сантиметър, отсече Порошенко.

Но тяхната артилерия и ракети…само за тази нощ сме имали 12 артилерийски и ракетни атаки над цивилни цели в Киев, съобщи той. И допълни, че само тази нощ девет цивилни граждани са убити.

Руснаците разрушават, взимат заложници, взимат кметове за заложници, цивилни граждани, журналисти. Това до момента никога не се е случвало, отсече Порошенко.

Съболезнование за загиналите военни и цивилни. Помниш, че ние приемахме навремето и ранени и никога няма да забравя как заедно обикаляхме българските граждани, които живеят там от Одеса до Болгород. Правихме детски градини и културни центрове, а сега трябва да изказвам съболезнования. Мисля, че този ужас трябва незабавно да спре, отсече Борисов.

Ние спираме войниците на Путин, криминални лица и е истинско чудо, че успяваме да ги възпрем. Ние се нуждаем от отбранително оръжие, посочи той.

Бойко, аз съм много щастлив за това, че ние успяваме наистина да възпрем и отблъснем войските на Путин. Мога да ти кажа, че тази армия, която има сега Украйна, беше създадена от мен от годините след 2014 г и ние наистина се гордеем с тази армия. Военната сила на Путин беше смятана за прекомерно силна, а ние бяхме обикновено подценявани и никой не вярваше в нас. Но де факто ние направихме неприятна изненада за Путин със силата и приятна изненада за западния свят.

Моят апел към България е – имаме нужда от оръжие, амуниции, противоракетна отбрана. Имаме нужда от това сега, посочи Порошенко.

Ние имаме много колебливо правителство, което не знае какво иска, за съжаление. Има спор между премиер и президент и те са много колебливи. Помниш, когато сме говорили на тема Русия, аз съм казвал, че руски и украински военни са се били за нас в Руско-турската освободителна война. Ние имаме по-особено отношение към Русия, само че сега е война, има агресия, има загинали цивилни, посочи Борисов.

Партията ми е твърда за незабавна подкрепа за Украйна, посочи той.

Ние сме на страната на Украйна, на евроатлантическата общност на световната демократична общност. Ти, като приятел и брат, пази се, обърна се Борисов към Порошенко и изпрати поздрави на Зеленски и Кличко.

Благодаря, Бойко. Русия убива хората на Украйна, убива хиляди хора от Украйна, заяви Порошенко.

Необходимо е спешно приемане на Украйна в ЕС, заяви той. Аз мисля, че е абсолютно необходимо да бъдем коодинирани за подкрепа за журналисти, деца, медицинска помощ, каза още бившият президент.

Бъди мой гост, ако имаш възможност, вчера имаше при мен трима премиери, които изказаха подкрепата си и бяха при нас, покани Порошенко Борисов.

За радост разбирам всичко, което ми казваш, ако бях премиер, днес щяхме да вземем решенията за подкрепа на Украйна и щях да призова моите колеги от Европа да дойдем заедно в Киев, за да спрем бомбардировките над цивилен град, отсече Борисов.

В Киев трябва да направим конференция за мир, отсече бившият български премиер.

Виждам, че и безсънието и умората са много силни. Кураж и подкрепа! Каквото можем ние като партия в парламента, ние ще го направим, отсече Борисов.

Приемете моята и на всички жители на София подкрепа.Предайте на колегата Кличко, че ще помогнем с всичко, с каквото можем, заяви Йорданка Фандъкова. В София вече са хиляди хората от Украйна, заяви Фандъкова.

На теб, Бойко, персонално, съм ти изключително благодарен за всичко, каквото правите за нас, каза в заключение Порошенко.

Similar Posts