стоки
| | |

Голяма мизерия! Рязко поскъпване на 40 основни храни

40-те основни храни, които съставляват трапезата ни, ще поскъпнат средно с около 20% на годишна база. Изключение е олиото, което вече поскъпна с 50%, пресмята председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов.

Към момента средното поскъпване на храните за последните 12 месеца вече е около 16-17%. То се е натрупало още преди да почне войната в Украйна и се дължи най-вече на по-високите енергийни цени.

Те оскъпяват разходите на земеделските производители за техниката, също и разходите на преработвателите. Отделно от това цените на торовете се увеличиха много, след като тези на природния газ скочиха, защото се произвеждат основно с помощта на синьо гориво.

За февруари НСИ отчете взривно увеличение на цените – през тези 28 дни краставиците и доматите според статистиката са скочили с над 25%, но според Иванов точно при тях става дума за временно явление и още от първите дни на март цените им са започнали да се успокояват.

“Краставиците само за последните 10 дни от 4,50 станаха 4,10 лв. за килограм, а през февруари бяха стигнали 4,90 лв. Същото е и с доматите – в момента цената им на едро е 2,80, а през февруари бяха над 3 лева. В момента на пазара има изключително само гръцки и турски домати и краставици, защото климатът там позволява да се отглеждат в оранжерии с минимален разход на гориво за отопление. Българските производители тази зима почти не засяха домати и краставици, защото сметките им показаха, че няма смисъл”, посочва Иванов пред “24 часа”.

Действително, още през октомври-ноември оранжерийните производители предупреждаваха, че при тези цени на природния газ няма смисъл да работят зимата, защото евтиният внос на зеленчуци от чужбина ще направи продукцията им непродаваема.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обяснява, че избухването на цените точно през февруари се дължи на факта, че тогава малцината, осмелили се да отглеждат тези зеленчуци, са направили окончателните сметки колко им е струвал трудът.

“Има много оранжерийни производители, които просто решиха да засадят лук, зеле, салати и други такива, които не изискват много голямо отопление. Освен това скоро ще започне отглеждането на оранжерийни зеленчуци под полиетиленови покривала, което е много по-евтино като разходи и очаквам в близко време цените на българската продукция от тези артикули доста да падне”, настоява Иванов.

Според него, ако няма късно слани и студове, същото ще се случи през лятото и есента и с плодовете – те ще поевтиняват.

Яйцата и пилешкото обаче ще продължат да поскъпват, но в никакъв случай шоково, защото имаме голяма конкуренция и стабилно производство.

“За последната седмица яйцата поскъпнаха с нови 3 стотинки на бройка, но имайте предвид, че те дълго време бяха с почти фиксирана цена, а все пак тези производители също имат нужда от енергия за отопление, а фуражът за пилетата също е доста по-скъп в сравнение с преди една година”, пресмята той.

При свинското месо на пазара има доста по-голямо напрежение, но то е в обратна посока – свинското миналата година предимно поевтиняваше, а сравнението между сегашната му цена и тази през март 2021 г. показва едва 3% поскъпване.

Причината е, че заради поредицата от откриване на огнища с африканска чума по свинете Китай спря почти целия внос от Европа и всички тези количества сега се предлагат вътре в общността. От това страдат българските свиневъди, защото техните разходи също са нараснали и най-вероятно без специално подпомагане много от тях няма да оцелеят.

Млечните продукти вече поскъпнаха средно с 20% на годишна база, но вероятно много потребители не са го забелязали, защото е ставало много плавно. Сиренето на годишна база например е поскъпнало с 20%, кашкавалът – с 24%, а кравето масло – с 24%. Тази инфлация при млечните продукти обаче е продължила до ноември, оттогава има задържане на цените им, които войната в Украйна изобщо не е успяла да раздвижи.

Средното поскъпване на основните храни според шефа на комисията ще се получи около 20%, защото варивата трайно задържат цените си, а те също присъстват в значителни количества на трапезата на българина.

“Оризът например изобщо не е поскъпвал, също така бобът, макароните – техните цени са стабилни. В момента захарта например е по-евтина, отколкото беше през 2014 г., и макар че напоследък поскъпва по световните борси с много малко, не мисля, че отгласът от това ще стигне скоро и у нас”, казва още председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

При олиото е много трудно да се прави прогноза, защото за първи път двама основни производители на слънчоглед в света – Русия и Украйна, излязоха от пазара.

“Особеното тук е, че ние и преди това не сме купували от тях, защото самите ние произвеждаме много слънчоглед и образно казано, имаме олио да се къпем в него”, твърди Владимир Иванов.

Similar Posts