| | | | |

Калин Стоянов отговори на главсека в оставка с контраобвинения

Категорично Кирил Петков не е искал нищо от мен във връзка с кадровите решения в МВР. Смяната на главния секретар е решение, взето лично от мен

Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова тв вътрешният министър Калин Стоянов.

Така той коментира главния секретар в оставка Петър Тодоров, че съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков е поискал отстраняването му.

Колегите му от министерството се шегували, че Тодоров за няколко дни е дал повече интервюта, отколкото през двете години на поста като главен секретар.

“Не успях да изслушам цялото интервюто на господин главният секретар, но предполагам, че той отново е говорил това, което напоително говори през последните няколко дни. Колегите от министерството се шегуват, че този човек в рамките на няколко дни е дал повече интервюта, отколкото през двете години на поста като главен секретар.

Кирил Петков е един от многото народни представители, които в рамките на тези три месеца са идвали при мен. Категорично не е искал нищо от мен във връзка с кадрови назначения. Това решение е взето и изцяло единствено от мен”, подчерта министърът.

“Искам да поясня нещо, което в многото напоителни интервюта на господин главният секретар – той тактично спестява.

Още в първите дни, в които аз взех поста като министър на вътрешните работи, проведох два разговора с него. И в двата разговора категорично му заявих, че няма да разчитам на него и няма как да продължим да работим заедно.

Тогава той категорично ми заяви, че не възнамерява да освободи поста и с усмивка на лице ми каза, че ако преценя – да пробвам процедурата през президента”, добави Стоянов.

Стоянов подчерта, че в продължение на две години е работил заедно с Тодоров, от времето, когато министърът е бил директор на ГДБОП.

“Аз познавам този човек в продължение на тези две години, през които той имаше възможността да бъде мой пряк ръководител.

Аз в детайли познавам този човек, най-вече неговите качества, възможности и не на последно място, начините, по които взима решения. Имам предвид, че в много от случаите се взимаха неточни, неадекватни и ненавременни решения”, заяви вътрешният министър.

Стоянов даде пример за неадекватно поведение от страна на ръководството на МВР по случая с убития в София психолог:

„Няма как, многократно подадени сигнали от неговата майка са останали неглижирани и се стига до убийството.

Също при случая с убиеца на Митко от Цалапица „ако тогава се взети адекватни и точни решения, ние нямаше сега да издирваме този човек, някъде в Европа“.

Министърът обясни, че заради случая дисциплинарно е уволнен началникът на районното управление в Стамболийски. Има множество дисциплинарни производства, вероятно ще има уволнения.

Той потвърди, че има насоки, че убиецът се намира в Германия. „Има заповед за арест на този човек“, каза Стоянов.

Министърът коментира твърденията за участие на Алексей Петров в създаването на управляващата конфигурация: „Не разбирам от строителство, архитектура, не разбирам от сглобки. Не вярвам да има такава ситуация“.

Във връзка с убийството на Петров той посочи: „Той е бил изключително спокоен. Охраната, която е използвал, е била непрофесионална – охрана, която е само като осигуряване на битови нужди, не физическа охрана“.

За момента няма заподозрян извършител и поръчител на покушението.

„Това са изключително добре подготвени престъпления, предполагаме, че жертвата е била обект на наблюдение изключително дълго време“, каза Стоянов.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts