| | |

Зеленски към Русия: Няколко поколения няма да ви стигнат да се изправите

Само смислени и съдържателни преговори за мир могат да намалят вредата за Москва от собствените й грешки, заяви президентът на Украйна

“Единственият шанс за Руската федерация да намали вредата от собствените си грешки са смислените и съдържателни преговори за мир и сигурност за Украйна. Трябва да се срещнем и да поговорим”

Това заяви президентът на Украйна Владимир Зеленски в ново видеообръщение, цитиран от UNIAN.

Украинският лидер добави, че ако териториалната цялост на страната не бъде възстановена, Руската федерация ще претърпи много сериозни загуби.

“Дойде моментът за възстановяване на териториалната цялост и справедливостта за Украйна. В противен случай загубите на Русия ще бъдат такива, че дори няколко поколения няма да ви стигнат да се изправите”, каза ръководителят на страната.

Зеленски говори за разработването на програми за финансова и жилищна подкрепа за вътрешно разселени лица.

„Наредих на правителството да разработи цялостна програма за подкрепа на такива хора, нашите граждани. Всички, които, за съжаление, са лишени от своите домове през войната. Вече имаме контурите на тази програма. Първият компонент е финансово-държавна подкрепа за всички разселени лица: възрастни и деца.”

Трябва да говорим и за държавна подкрепа за работни места за такива хора там, където те се намират временно.

„Вторият компонент е жилищен. Правителството подготвя конкретни предложения за предоставяне на жилища за вътрешно разселени лица в момента. Освен това организира възстановяването на разрушените жилища в края на войната“, каза Зеленски.

Третият компонент, добави той, е подкрепа за семейства, които са приели хора от територията на военни действия или временна окупация.

„Те най-малко ще получават компенсации за комуналните услуги, свързани с престоя на мигранти“, обясни президентът.

По думите му в близко бъдеще министър-председателят ще обясни всички подробности по тази цялостна програма за подкрепа.

Освен това Зеленски инструктира правителството, заедно с Международния комитет на Червения кръст, да окаже помощ на онези граждани на Украйна, които са се озовали в чужбина след 24 февруари.

Similar Posts