| | |

Огромна опасност: Стотици украински мини се носят от Одеса към българското Черноморие

Пристанището в Сочи разпространи спешно предупреждения към всички кораби, плаващи в западната и югозападната част на Черно море

Огромна опасност надвисна над родното Черноморие заради войната в Украйна и нескопосано поставени морски и противодесантни мини от украинските сили на плажа и в акваторията на Одеса. Това става ясно от предупреждение, което е издало пристанището в Сочи.

“В Одеса няколкостотин мини, поставени на плажа, са били отнесени от буря и сега плуват безцелно в Черно море, представлявайки заплаха за абсолютно всички кораби”, се посочва в съобщението на пристанището.

Мините са били поставени от украинските сили, за да се пазят от руски десант. Става въпрос за около 420 взривни устройства. Към момента най-заплашена е западната и югозападната част на Черно море, се казва в съобщението на пристанището на Сочи. Това означава, че има пряка опасност и за крайбрежието на България и Румъния.

Не се знае морските течения накъде ще отнесат въпросните мините и как точно ще се прочисти морето.

Морските мини от типа ЯМ са сферичен експлозивен боеприпас, който е скрито поставен във водата и предназначен за поразяване на подводници, кораби и други плавателни съдове на противника, както и за затруднение на неговото мореплаване. За разлика от дълбочинната бомба, мината се оставя в изчакване на детонация, предизвикана от приближаващ се плавателен съд или пряк контакт с него.

От всички съветски противодесантни мини, най-известни са именно ЯРМ, като тези, които са били отнесени в морето от плажа на Одеса. По време на войната на Виетнам срещу САЩ от 1965-1975 г., ЯРМ се оказва най-търсената сред бойците на Виетконг.

Маскирани под паднали дървета и купища боклук, плаващи по река Меконг и възползвайки се от компактността на мината, виетнамските бойци са се промъквали до пристанищата на американски военни катери и са минирали изходите от речните заливи, като са блокирали достъпа на американците до множество притоци и целия целия фарватер на огромната река, пише Блиц

Similar Posts