| | |

Посолството на САЩ: Партньорството за сигурност с България сега е по-силно от всякога

Министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин посети България от 18 до 19 март, за да обсъди нашето силно партньорство в областта на сигурността с българските си колеги и да препотвърди нашата обща решимост пред лицето на неоправданото и непредизвикано нахлуване на Русия в Украйна, заявиха от американското посолство в София.

По време на посещението си в България, Лойд Остин се срещна с министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната Драгомир Заков, както и с американски и български военнослужещи на полигона в Ново село.

По време на срещата си с министър-председателя Петков министърът на отбраната Остин изказа похвала към България като ценен партньор в сферата на сигурността, както в двустранните ни отношения, така и в НАТО, и отбеляза, че нашето партньорство по отношение на сигурността никога не е било по-силно.

Министър-председателят и министър Остин обявиха, че водената от България многонационална бойна група вече функционира и заедно с американската рота „Страйкър“ (Stryker) в България е под ръководството на Върховния главнокомандващ на НАТО в Европа. Тази бойна група на полигона в Ново село ще увеличи нашите колективни отбранителни способности като съюзници в НАТО.

Двете страни отново се ангажираха да вземат решения относно отбраната в региона на колективен принцип със зачитане на националния суверенитет на всички съюзници. И двете страни потвърдиха, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна от страна на Русия представлява сериозна заплаха за всички демократични и суверенни нации и че ние оставаме единни в подкрепата си за украинския народ, който се бори смело в защита на своята страна.

Similar Posts