| | |

Психологът Росен Йорданов: Рашков и Петков използват методи за разправа, заимствани от сталинското НКВД

Акцията в дома на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и неговото задържане няма да даде нито едно сериозно доказателство срещу него. Вътрешният министър Бойко Рашков използва много болшевишки и путински методи на работа, но те не дадоха никакви резултати.

Това се казва в анализ на социалния психолог Росен Йорданов, направен специално за БГНЕС

За широката публика, която не е запозната с полицейската работа, задържането на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов може би изглежда като спектакъл, но за професионалистите имаше много сериозни пукнатини във всичко, което беше изнесено от медиите. Те се проявиха в няколко много специфични момента.

На първо място в тезата за неотложност. Тя е много удобен начин да представиш едни събития пред незнаещата публика, но пред хора, които са се занимавали с това дълго време, тя издиша. В много случаи, в които полицаите са прибягвали до така наречената неотложност, дори когато са знаели, че няма да намерят нещо в дадения дом, това се използва като тактика за печелене на време, когато ние психолозите сме пред разкриване на целия случай или когато хората са били убедени, че ще намерят нещо, което със сигурност доказва тежко престъпление. Това по Наказателния кодекс е над 5 години затвор.

На второ място мъглявите обяснения, свързани с евросредства, с името на Лаура Кьовеши и с Европейската прокуратура. В такъв момент трябва да се придържаме много близко към фактите. За някои хора те не са важни, но за демократичното им чувство е важно да ги знаят. Адвокатът на задържания човек, защото на него дори не му е повдигнато обвинение, заявява, че в акта има само подозрение и в протокола не са намерени и не са иззети никакви неща, които са свързани с дома и човека. Това е много сериозно доказателство, че става дума за много несериозна акция.

Да предположим хипотезата, че някакъв европейски прокурор е дал някакви неопровержими доказателства на българската полиция, с които бившият ни премиер, независимо кой е той, трябва да бъде задържан. Следователно трябва да предположим, че хипотезата за неотложност предполага, че този човек изнудва или по телефона, или лично някого. Следователно влизайки вътре в дома, полицаите трябва или да вземат телефона на въпросния заподозрян или трябва да задържат този човек заедно с изнудвания. Няма други хипотези. Ако няма такива хипотези, това означава, че всичко друго е много измамно. След като не е иззето нищо, това означава, че нищо от това, което вътре е намерено, нито има човек, нито има мобилно или някакво друго средство, с което този човек да упражнява така нареченото изнудване.

Similar Posts