| | |

Украйна призна: Загубихме достъп до Азовско море

Руските войски затягат примката около стратегическия Мариупол

Въоръжените сили на Украйна “временно” са загубили достъп до Азовско море, съобщи украинското министерство на отбраната. Това е станало на фона на стягането на руската примка окото важното пристанище Мариупол, съобщи Ройтерс.

“Окупаторите постигнаха частичен успех в Донецкия оперативен район и временно лишиха Украйна от достъп до Азовско море”, се казва в съобщение на украинското военно министерство.

В петък Русия съобщи, че силите й “затягат примката” около Мариупол, където според оценките 80 процента от жилищата са засегнати, а около 1000 души е възможно да са все още затрупани в импровизирано бомбоубежище под разрушения от обстрела театър.

Мариупол заема стратегическо място на брега на Азовско море и е цел на руската инвазия още от началото й на 24 февруари.

Градът се намира на пътя между анексирания от Русия Кримски полуостров на запад и Донецка област на изток, която частично се контролира от проруските сепаратисти. Още на 1 март Русия обяви, че е отрязала достъпа на украинските въоръжени сили до Азовско море.

Similar Posts