| | |

Володимир Зеленски: Готов съм за преговори с Путин, но провалът им ще означава Трета световна война

Столтенберг е категоричен, че конфликтът не трябва да прераства във война между Русия и Алианса

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че е готов за преговори с Владимир Путин, но предупреди, че ако те се провалят, това “ще означава Трета световна война”.

“Готов съм да преговарям с него. Готов съм от последните две години. Смятам, че без преговори не може да прекратим тази война”, каза той пред Фарийд Закария от Си Ен Ен.

“Смятам, че трябва да използваме всеки формат, всяка възможност за преговаряне, възможност да се говори с Путин. Но ако тези усилия пропаднат, това ще означава, че това е Трета световна война”, добави Зеленски.

“Искам всеки да ме чуе днес, специално в Москва. Време е да се срещнем. Време е да говорим. Време е да се възстанови териториалната цялост и справедливост за Украйна”, настоява той.

По-рано той е уточнявал приоритетите на Украйна в такъв тип разговори – край на войната, гаранции за сигурност, суверенитет, възстановяване на териториалната цялост, реални гаранции за страната, истинска защита.
Междувременно Генералният секретар на НАТО Столтенберг заяви относно възможността за затваряне на въздушното пространство над Украйна, че не бива да се допуска конфликтът да прерасне във война между Русия и Алианса.

Днес турският външен министър Чавушоглу демонстрира известен оптимизъм по отношение на преговорите

Similar Posts