| | |

Вучич нервен: България е длъжна да ни достави руския газ

По време на поредната си предизборна изява сръбският президент Александър Вучич призова България да продължава да доставя на страната му руски газ, съобщи Нова ТВ.

“България съобщи, че ще спре вноса на руски газ. Не съм сигурен, че това е толкова лесно за осъществяване”, каза Вучич при визитата си в Пожега и добави: “Ние много просто казваме – искаме руски газ от Балкански поток. Вие ни доставете /газа, бел.ред./ до нашия газопровод, за което си плащаме, а това, което вие искате, си е ваша работа, това не е проблем за нас”, каза още Вучич.

Според него Сърбия трябва да получава руски газ, “защото страната му заплащала транзитните такси за газа от Русия, който минава по Турски поток през България”.

Вучич, който е и лидер на управляващата Сръбска прогресивна партия е кандидат за втори президентски мандат на предстоящите избори на 4-ти април.

Коментарът му е по повод казаното вчера от българския финансов министър Асен Василев. “В настоящата ситуация преговори с “Газпром” няма да има. Има алтернативи.

Старите тръби на трансбалканския поток. Там имаме капацитет около 20 млрд. куб. м и може да се ползва в двете посоки, на нас ни трябва 3 млрд. куб. м. Има доставки от Катар, Алжир. Това е общоевропейска стратегия. Следващите 1-2 седмици ще се обсъди на европейско ниво да се направи общ газов договор за целия ЕС. Очакваме през лятото този механизъм да заработи”, каза Василев пред БНР.

“Изявленията на официалните лица от България, че няма да удължат договора за закупуването на газ от Русия са празни сънища, защото няма от къде да запълнят газопровода освен от Русия”, каза от своя страна директорът на държавното дружество “Сърбия газ” Душан Баятович.

Пред проправителствената телевизия “Пинк” той добави: “България не може да спре закупуването на руски газ, защото самата тя ще остане без газ. Лично считам, че това е политическо изявление, което се дължи на натиска срещу България, но това е и натиск срещу Сърбия и Унгария”, каза още Баятович.

Similar Posts