| | | |

Финландия и Швеция обещаха пълно сътрудничество на Турция в борбата с ПКК

Финландия и Швеция обещаха на президента Реджеп Тайип Ердоган пълно сътрудничество в борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщи днес турското президентство, предаде Франс прес.

Турция даде зелена светлина на процеса по присъединяване на двете северни страни към НАТО след днешната среща на Ердоган с лидерите им в Мадрид, която бе организирана непосредствено преди срещата на върха на лидерите на страните от НАТО.

“Турция получи това, което искаше”, се казва в комюнике на президентството.

Двете страни се ангажираха с това да оказват “пълно сътрудничество на Турция” в борбата с ПКК, която е смятана от Анкара и западните ѝ съюзници за терористична организация. Хелзинки и Стокхолм ще оказват сътрудничество на Анкара и в борбата срещу организации, които са в съюзнически отношения с ПКК.

Швеция и Финландия се задължават също така “да демонстрират солидарност с Турция в борбата с тероризма във всички негови проявления”.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и финландският президент Саули Нинистьо съобщиха, че Турция е подписала с Швеция и Финландия меморандум, с който оттегля възраженията си по отношение на присъединяването им към НАТО.

След като Турция вдигна ветото си, се очаква утре НАТО да отправи официална покана към Швеция и Финландия за присъединяване към алианса, отбелязва Франс прес.

Similar Posts