| | | |

Руски посланик със заплаха към европейски държави в интервю: Това не е заплаха, може би предупреждение

Руският посланик в Босна и Херцеговина Игор Калабухов разбуни духовете в местните медии с предизвикателно интервю за местния канал Face TV.

Фокусът на разговора е друг скандал, предизвикан от посланика – Калабухов каза, че Босна и Херцеговина има право да решава дали да бъде член на НАТО, но Москва си запазва правото да отговори на подобна крачка. Посланикът дори заплаши, че е възможно да се повтори сценарият в Украйна.

„Ако тя (Босна и Херцеговина) реши да участва в нещо, това е вътрешен въпрос. Но нашата реакция е друг въпрос. С примера на Украйна показахме какво очакваме. Ако има заплаха, ще реагираме “, каза руският дипломат, цитиран от “Европейска правда”.

В днешното си интервю посланикът се опита да оправдае предишните си изказвания.

„Ние не сме против присъединяването към НАТО. Това не е заплаха, може би предупреждение… Решете сами. Това е като порочен кръг, казах вече… Ето, например: БиХ стана член на НАТО, и Брюксел решава да постави там ядрени ракети, насочени към Москва. Ние ще оценим стратегическата ситуация, така че смятам, че европейската система, а не НАТО, трябва да бъде изходът”, каза той.

На въпрос дали и сега Русия не е „обезпокоявана“ от съседни страни, които вече са членки на НАТО, Калабухов направи още едно скандално изявление:

“Откъде знаете, че не планираме нищо срещу Хърватия, Унгария или Полша? Имаме планове срещу НАТО. Оценяваме геостратегическата ситуация, гледаме откъде идват заплахите и реагираме”, каза той./БГНЕС

Similar Posts