| | |

Проф. Тагарев: Знам, че БСП са били против това да стана министър

„Според публичната информация, с която разполагам, БСП са били против да стана министър на отбраната”. Това каза проф. Тодор Тагарев, който беше спряган за сигурна номинация след като бившият вече министър Стефан Янев подаде оставка.

„На 28 февруари министър-председателят Кирил Петков обяви моето име като единствена номинация, а не като опция. След това определени среди се активизираха, за да блокират моята номинация”, категоричен е бившият отбранителен министър.

По думите му България е единствената страна, в която все още се води дебат трябва ли да окажем военна помощ на Украйна.

„Този дебат започна от висши места у нас и с него поддръжниците на руската агресия изнесоха своята отбрана на много предни позиции”, каза с военни термини проф. Тагарев и допълни, че тезите, които в момента се дискутират у нас са несъстоятелни. Трябва да се дискутира как точно да помогнем на Украйна, а не дали да го правим, смята той.

„Не виждам съществена разлика между тезата на Стефан Янев и тази на президента Румен Радев, че България не трябва да се намесва в конфликта между Русия и Украйна. Те използваха дори една и съща фраза. Не бих искал да спекулирам с това доколко думите им се дължат на пряко влияние”. Така бившият военен министър отговори на въпрос на водещите дали подозира зависимости от Кремъл на ключови позиции у нас.

Черно-бял. Така проф. Тагарев нарече конфликта между Русия и Украйна и го сравни с този през 90-те години, когато Ирак напада Кувейт.

„Сега също имаме страна агресор, в лицето на Русия, и страна жертва. В тази черно-бяла ситуация ние къде се намираме? Ние сме НАТО, но казваме, че няма да помогнем на жертвата. Това означава, че помагаме на агресора”, каза още той.

Similar Posts