| | | |

Митрофанова супер нагла: Неприемливо е чиновници да критикуват посланика на Руската федерация

От руското министерство публикува пост във фейсбук, с който отговориха на премиера на България Кирил Петков, който по-рано днес заяви, че “ще има дипломатически отговор под една или друга форма на изявленията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова”.

“Във връзка с изявлението на Министър-председателя на Република България за това, че „не е приемливо по никакъв начин чужд Посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство“, бихме искали да изясним следното:

В интервюто пред руската телевизия „Россия 24“ от 21 март т.г. Посланикът на Русия в България изрази гледна точка, основана на анализа на общественото мнение по темата за специалната военна операция на Въоръжените сили на Русия в Украйна. Не прозвучаха никакви изказвания „от името на българския народ“ срещу правителството.

Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.

Спорът тръгна от интервю на Митрофанова за руската телевизия „Россия 24”. Митрофанова беше цитирана да казва, че българският народ не подкрепя нито реториката, нито действията на правителството си срещу Русия.

Similar Posts