| | |

Полша гони 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж

Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) изготви списък с 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж и поиска експулсирането им, каза пред репортери Станислав Жарин, говорител на координатора на полското разузнаване, предава РИА Новости.

“Агенцията за вътрешна сигурност е изготвила списък с 45 идентифицирани лица, работещи в Полша под т.нар. дипломатическо прикритие. Това са лица, които работят с дипломатически статут, но реално извършват разузнавателна дейност срещу Полша. Този списък, който е предоставен на Министерството на външните работи включва служители на руските специални служби, както и лица, които им сътрудничат”, каза Жарин.

Той уточни, че ръководителят на Агенцията за вътрешна сигурност “предавайки този списък на полското външно министерство, в същото време е предложил те да бъдат изгонени спешно от територията на Полша”.

В отговор полските власти своевременно са решили да експулсират обвинените руски дипломати от страната за дейности, които според Варшава “не отговарят на техния дипломатически статут”. Това съобщи в сряда полският портал Onet, позовавайки се на източници в правителството на страната, цитиран от ТАСС.

Според портала руският посланик в Полша Сергей Андреев е бил извикан в Министерството на външните работи рано сутринта в сряда.

В петък, 18 март, Латвия, Естония и Литва изгониха общо десет руски дипломати. За това съобщиха външните министерства на трите балтийски държави, цитирани от “Ройтерс”.

Литва е експулсирала четирима дипломати, а Латвия и Естония – по трима.

Дипломатите бяха експулсирани чрез координиран ход “във връзка с дейности, които противоречат на техния дипломатически статут и предвид продължаващата руска агресия в Украйна”, написа в тогава в “Туитър” латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

Similar Posts