| | |

Руският президент зарадва Европа и неприятелските държави

Руският президент Владимир Путин обяви, че Русия повече няма да приема плащания в евро и долари за руския газ, който се доставя в Европа, съобщи ТАСС

Русия съвсем скоро ще премине към приемане на плащания от неприятелските страни за доставките на газ само в рубли, обяви руският държавен глава.

“Реших в най-кратки срокове да приложа набор от мерки за прехвърляне на плащането – нека започнем с това – за нашия природен газ, доставян на така наречените неприятелски страни, в руски рубли”, посочи Путин. Русия ще се откаже от всички “компрометирани” валути при такива плащания, добави той.

Руският президент отбеляза, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в съответствие с обемите и цените, определени в сключените по-рано договори. “Бих искал да подчертая, че Русия безусловно ще продължи да доставя природен газ в съответствие с обемите и цените, както и с принципите на ценообразуване, определени в сключените по-рано договори”, каза той.

Държавният глава на Руската федерация подчерта, че бъдещите промени в газовите договори с неприятелските държави ще засегнат само валутата на плащане – тя ще бъде променена на руска рубла.

Интересен аспект в тази насока обаче е дали дори близките съюзници на Путин искат да им се плаща в рубли?

От 14 февруари насам руската рубла поевтиня почти два пъти спрямо американския долар, но сега възстанови позиции и спрямо еврото. Към 22 март 1 евро струва приблизително малко под 110 рубли, като 7 март имаше рекордна разлика – едно евро се разменяше за над 147 рубли. От 16 март насам пак тръгна поевтиняване на рублата, след като тя стигна ниво от 1 евро за 99 рубли.

Similar Posts