| | | |

“Великият финансист” Асен Василев няма да събере 2.3 млрд. лв. приходи в Бюджет 2023, в същото време в Бюджет 2024 залага още по-амбициозна цел

Представянето на Бюджет 2024 в петък вечерта се превърна в признание на сериозни проблеми с изпълнението на текущия Бюджет 2023

Изнесените от финансовия министър Асен Василев числа показват, че приходите тази година няма да се изпълнят с 2.3 млрд. лв., а разходите – с 1 млрд. лв.

Така очакваният дефицит се завишава с над 1.2 млрд. лв. до 3% от БВП. Въпреки че се налага сериозно прекрояване, на този етап не се предвижда актуализация на бюджета в парламента.

Чрез таблиците, които е обявило, Министерството на финансите (МФ) на практика официално признава, че няма да успее да събере 1 млрд. лв. от планираните в Бюджет 2023 г. 17 млрд. лв. ДДС.

В същото време в Бюджет 2024 се залага още по-амбициозна цел – във фиска да влязат 18.5 млрд. лв. от данъка (с 2.5 млрд. лв. повече от тази година), при това със запазване на част от намалените ставки, като например тази за ресторантьорите.

Другото очаквано неизпълнение – около 1.4 млрд. лв., е по линия на втория транш по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Въпреки че служебното правителство неколкократно предупреждаваше Василев, че има огромен риск парите да не постъпят в бюджета до края на годината, той ги заложи в гласувания закон през лятото. Сега обаче, в мотивите към Бюджет 2024, се признава, че парите може и да не дойдат до края на фискалната година.

Василев залага и 1 млрд. лв. неизпълнение на разходите, като около 400 млн. лв. от тях са от перото за капиталови разходи.

На този фон финансовият министър представи сравнително оптимистични параметри на Бюджет 2024, които ще позволят членството в еврозоната от 1 януари 2025 г.

Финансовият план за следващата година е сметнат при 3% дефицит (6.2 млрд. лв. ). Приходите се очаква да възлязат на 77.6 млрд. лв., а разходите – на 83.8 млрд. лв. Таванът на новия дълг, който може да бъде поет през 2024 г., е 12.7 млрд. лв.

Предвижда се ръст на пенсиите с около 11% от 1 юли 2024 г. Минималната заплата се повишава на 933 лв., а максималният осигурителен доход – от 3400 лв. на 3750 лв. Намалената на 9% ДДС ставка се вдига до 20% за туристическите пътувания и фитнесите. Обезщетението за втората година от майчинството се запазва на 780 лв., но има повишение на част от социалните помощи.

Догодина е заложено и амбициозно завишение на капиталовата програма – от 7.7 млрд. лв. на 12 млрд. лв.

В Бюджет 2024 е заложен ръст на БВП от 3.2% до 205 млрд. лв., както и средногодишна инфлация от 4.8%.

При представянето на Бюджет 2024 финансовият министър уточни, че най-вероятно в следващите две седмици ще има корекции в числата, защото тепърва ще се търси “сечението, което би получило парламентарна подкрепа”.

Тази седмица ГЕРБ и ДПС провалиха разглеждането на данъчните закони в бюджетната комисия, чието заседание бе отложено.

Василев разчиташе да чуе позициите на партиите по данъчните закони, за да прецени какви приходи да заложи във финансовия план на държавата за догодина. Въпреки че това не се случи, министърът все пак оповести проекта си с уточнението, че предстоят промени.

Източник: mediapool.bg

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts