| | |

Румен Радев предлага да купим изтребители втора ръка на лизинг

Държавният глава настоява при невъзможност за ускорени доставки на изтребителите, които очакваме от САЩ, България да търси самолети втора ръка на лизинг. Това съобщи той след срещата на върха на НАТО, на която бе обсъдена променената среда на сигурност и предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна

Радев подчерта, че активно обсъжда този въпрос с премиера Кирил Петков, защото се оказва, че България трябва чака още 10 години за тях, а това е “ужасно много време”.

Решението за ремонта на нашите изтребители в Полша е временно, трябва ни устойчиво решение, категоричен е президента.

“Ние трябва да запълним тази празнина, за да не загубим най-важното – способността на летци и авиационни специалисти”, поясни той.

Затова той е поставил въпроса и пред американския президент Джо Байдън, за да може да се намери решение.

“Ако не може да се ускори доставката на нашите нови изтребители, тогава да мислим за втора ръка Ф-16 на лизинг. Ако и това не става, трябва да търсим вариант за европейски изтребители на лизинг от нашите партньори. Италия и Франция са готови да дискутираме този въпрос”, каза държавният глава и допълни, че предстоят такива разговори на Кирил Петков и с Германия.

Той съобщи още, че премиерите на Великобритания и Италия са предложили техни военни да се присъединят към многонационалната батальонна група на България.

“Знаете има вече рота от САЩ с бронирани машини. Борис Джонсън също предложи Великобритания да изпрати своя рота150 човека. Италианският премиер Марио Драги също заяви такава готовност”, подчерта държавният глава.

Той коментира също така, че сред най-обсъжданите теми на срещата са били плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна.

“В хода на военните действия множество страни взеха решение да си увеличат разходите, а това означава нови способности. Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП”, посочи Радев.

И поясни, че повишаване на тези бюджети, означава “нови способности и по-голяма оператива съвместимост”.

България е изложила пред НАТО и своите виждания за необходимостта да се работи активно със съседните ни страни за изграждане с финансовите механизми на Алианса на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво.

“Трябва да повишаваме и устойчивостта по отношение на мобилността, на логистичното осигуряване. Затова България е изложила и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи, като Гърци и Румъния, за изграждане на финансовите, механизми на НАТО на системата от тръбопроводи за осигуряване на гориво”, каза Радев.

Оценката му проведеното днес заседание на НАТО е, че никога алиансът не е бил по-единен в осъзнаването на необходимостта от неотложни мерки за подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, към връщане на дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО.

“Една от големите задачи на тази среща беше, че по никакъв начин не трябва да допускаме ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави в момента. Основната цел на Алианса е защитата по чл.5 на всяка една държава-членка, която бъде застрашена. По никакъв начин НАТО да не се намесва в този конфликт, за да избегнем Трета световна война”, посочи Радев.

По въпроса за доставяне на военно оборудване на Украйна, президентът заяви, че такъв призив няма в НАТО и това е решение на отделните държави.

Similar Posts