| | |

ДПС нахока правителството: Действат ден за ден, на парче, без никакво планиране

В декларация от трибуната на парламента депутатът Джевдет Чакъров изрази безпокойство на ДПС, че правителството няма план за излизане от “безпрецедентната криза” от войната в Украйна, че действа “на парче”. По думите му, няма мерки в най-засегнатите сфери  – енергетика, земеделие, животновъдство, социално-слабите и пенсионерите.

“На този етап управляващите действат ден за ден, на парче, без никакво планиране и превантивни мерки. Призоваваме правителството на България да разработи такъв план с краткосрочни и дългосрочни мерки за намаляване на последствията от кризата, като се търси надпартиен консенсус, за да се намерят най-адекватните решения за потребностите на държавата и на обществото като цяло”, посочи Чакъров.

“Какво ще стане, ако Русия спре доставките на енергоносители. Освен това ситуацията би се усложнила както и с оглед на зелената сделка се предвижда 40% от мощностите на “Марица Изток” да бъдат намалени, както и закриване на енергийни мощности”, заяви още Чакъров.

Той отбеляза, че няма мерки за осигуряване на продоволствие в държавата. “Как да работят земеделските производители при условията на повишените цени на горивата, на тока, на препаратите за растителна защита, на повишението на цените на торовете”, заяви още депутатът от ДПС.

“Ако правителството иска да унищожи този отрасъл, се движи в правилната посока. За животновъдите също липсва подкрепа от държавата. Все повече от тях закриват фермите си и предават животните си в кланици. Няма подкрепа за производителите на плодове и зеленчуци. Те също заявиха, че есента няма да има протести, защото няма да бъдат в страната и няма да има такива производители. При това безхаберие в държавата има риск от проблеми с осигуряване на продоволствени стоки от първа неоходимост и драстично увеличение на цените на храните”, каза още Чакъров.

Според него няма мерки за подкрепа на социално слабите и пенсионерите при високите цени на тока, храните и лекарствата. Той отбеляза, че и туризмът ще е засегнат, а какви мерки са набелязани, никой не съобщава.

Similar Posts