| | |

Ето това са строителните фирми, които Кьовеши взе на мушка

9 български фирми, заподозрени в извършване на измами с цел получаване на средства от Европейския съюз, разследва европейската прокуратура. За това съобщи самата институция, начело на главния прокурор на ЕС Лаура Кьовеши, в прессъобщение на 25 март, но не посочи имената на фирмите.

Европейската прокуратура информира още, че на 22 март са извършени 25 претърсвания в София и други градове в областите Софийска, Перник и Монтана. Разпитани са били 10 заподозрени, се казва още в съобщението. Разследваните са мениджъри, собственици и представители на фирми, кандидатствали и получили средства от ЕС по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, която е насочена към малките и средни предприятия и има за цел да подобри развитието на българската икономика.

Те са заподозрени за участие в организирана престъпна група и за представяне на неистински документи и показания с цел незаконно придобиване на евросредства.

По искане на управляващия европейски делегиран прокурор и с разрешение на българския Специализиран наказателен съд и Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” са претърсени общо 25 къщи, офиси, складове и превозни средства, собственост на деветте фирми.

При обиските са иззети голямо количество документи и закупената с получените средства техника – основно строителна, като самосвали, багери, челни товарачи, на обща стойност 6 млн. евро.

Кои са разследваните компании?

От свои източници „Стандарт” научи, че се проверява и още една, десета фирма, чието име излязло в хора на проверките. Възможно е да излязат и други фирми.

Компаниите са: „Нова строй тийм” ЕООД, „ТК Дрийм Билд” ЕООД, „КВП Груп” ЕООД, „КВП – Консулт” ЕООД, „ТК Билд” ЕООД, „Амбър Ойл” ЕООД, „Научно-технически съюз по строителство – Консултинженеринг” ЕООД, „Евалон 1” ЕООД, „Верда 008” ЕООД, „Интерпром” ЕООД.

Всички тези фирми имат свързаност помежду си и са получили поръчки за близо 200 милиона лева за строителство по времето на третото правителство на Бойко Борисов. Част от парите са по европейски програми, част – от държавния бюджет.

Регистрирани са в блокове в покрайнините на София, главно в районите „Люлин”, „Овча купел”, „Илинден” и „Възраждане”. Само „Верда 008” е пернишка.

В периода 2017-2019 тези фирми увеличават в пъти дейността си, въпреки че в 99 процента от тях работят от 1 до 7 служители. Изпълняват обществени поръчки за шест, седем и осемцифрени суми. За 2019 година, най-силната им година, са отбелязали съвсем скромна печалба, сочат данните от Търговския регистър.

2019 е годината на възхода им, след това нямат отчети. Някои от тях са регистрирани преди повече от 15 години, но бурната им работа започва след 2017 г. Голяма част от тях сменят управителите и започват да чистят собственост през 2019-2020 година.

На един от адресите в апартамент в Люлин има регистрирани 51 фирми, а на друг – 46. В жилището на един от строителите фигурират 15 фирми. Някои фирми са регистрирани с капитал от 100 лева, други – с 3500 лева.

Собствениците не са си направили труда дори да прикрият свързаността си, показва още Търговският регистър.

Най-любопитна е пернишката „Верда 008” ЕООД.

От 61 000 лева през 2017 г. тя прави 345 000 лева за 2019 г. Няма печалба, нито лев не е внесен в хазната, дава работа на 1-3 служители. През 2014 г. тя е била джудже в бранша с едва 2 000 лева годишен оборот.

Similar Posts