| | |

Заплашват ни вече открито? Докато Поптодорова искаше тотална изолация на Митрофанова, ето какво пусна руското посолство

Руският посланик у нас търсеше провокация, трябва да бъде тотално изолиран. Това коментира в „Офанзива” по NOVA NEWS бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова във връзка с последните изказвания на Елеонора Митрофанова. По думите й видно е търсенето на провокация и силното пренебрежение към страната ни.

„Това, че днес се изговарят такива думи и се показва такова отношение, не означава, че те са нови. Загадка е защо сме се правили, че не виждаме това снизходително отношение, да не кажа пренебрежително. В момент, в който има усещането за достойнство от страната ни, настъпва грубо и арогантно раздразнение. България трябва да се освободи от това. Не се сеща, за държава от ЕС и НАТО, която да не е експулсирала руски дипломати. Тази тактика на инфилтриране на държави, за които се смята, че са вражески, не се ограничи само до България. Реакцията на Митрофанова беше грубиянска. Тя трябва да бъде тотално изолирана като личност. Разочарованието от отношението на Русия към България не е ново”, обясни тя.

Поптодорова коментира и отказа на страната ни да изпрати защитно облекло на Украйна.

„Да откажеш защитно облекло на Украйна е екстремна и необяснима позиция. Разбира се, че няма да прашаме оръжия, но да те пратим бронежилетки и каски означава тотално съобразяване с Русия, което никога не ни е носило дивиденти”, добави тя.

По думите й преди 15 години за страната се е обсъждало изпращането на самолети Ф-16, като тогава политически бива натисната експертната груба това да не се случи.

„Щяхме да имаме много по-подготвени пилоти днес, ако това се беше реализирало. Самолетите в крайна сметка бяха изпратени за Румъния”, добави тя.

Във връзка с проведените три формата в Брюксел между евролидерите бившият дипломат коментира, че те са доказателство за започването на нов етап в отношенията.

„Постави се разговорът за енергетиката на масата. Той ще бъде дълъг, но са положени основните параметри. До средата на месец май трябва да имаме и конкретни стъпки. Около 40% от потреблението на газ за Европа идва от Русия, зависими сме. Важно беше посланието от Брюксел, че ще се разгледат и националните енергийни миксове, което за първи път влиза в заключенията на Европейския съвет”, уточни тя.

Междувременно, необичайно по съдържанието си видео беше публикувано на страницата във фейсбук на посолството на Руската федерация у нас. на клипа се вижда пуск на морски крилати ракети „Оникс“ от подвижен брегови ракетен комплекс “Бастион”.
“Използване на бреговия ракетен комплекс “Бастион” срещу обектите на инфраструктурата на ВСУ (Въоръжените сили на Украйна – бел.ред.)”, гласи краткия коментар към видеото.

Въпросните кадри бяха публикувани от Министерството на отбраната на Руската федерация на 23 март и са добре известни на потребителите в социалните мрежи, които следят развоя на войната в Украйна. на тях се вижда ракетна атака от територията на Крим по украински военни инсталации за радиотехническо разузнаване в Одеска област.

Не е ясно защо от руската дипломатическа мисия у нас са решили да ги покажат отново. До момента от посолството се въздържаха да публикуват съдържание от подобен род. На страницата му във фейсбук обикновено се споделят изявления на действащия посланик, на руски официални лица, както и позиции на руската държава по въпроси от международната и двустранната политика.

„Бастион“ (според кодификацията на НАТО: SSC-5 „Stooge“) е брегова ракетна система, въоръжена с противокорабна ракета П-800 „Оникс“. Предназначен за поразяване на надводни кораби от различни класове и типове от десантни формирования, конвои, морски и авионосни ударни групи, както и единични кораби и наземни радиоконтрастни цели в условия на интензивен огън и електронно противодействие.

Similar Posts