| | |

Извънредно! Нещо много страшно се случва във Варненско

Язовир Засмяново край Аксаково е бил отровен с течна тор и всичката риба в него измира. За инцидента, който може да прерасне в екологична катастрофа, е станало ясно вчера.

Около 100 тона риба се предвижда да измре заради влелите се в язовира отрови, обясни кметът на село Засмяново Тодор Атанасов.

Язовирът е общински и е отдаден под наем. Добросъвестно се стопанисва от баща и син, пожелали анонимност. Те разкриха, че отравянето на язовира е вследствие на авария в свинекомплекс в близкото село Любен Каравелово. От там обяснили, че се е спукала тръба и течната тор е придошла в язовира. Според стопанисващите водоема по всяка вероятност се касае за небрежност.

На място вчера до късно бяха представители на всички компетентни служби, сред които икономическа полиция, РИОСВ и Басейнова дирекция. Беше извършен оглед и се взеха проби за изследване на водата. Районна прокуратура е образувала досъдебно производство.

Виждаше се как рибата агонизирайки изплуваше на повърхността, изгорена от отровите. В опит да се възпре катастрофата е била изпусната чиста вода от язовир Николаевка.

Според кмета Атанасов, който е местен човек, ситуацията изобщо не е за подценяване, защото след язовир Засмяново, който върви каскадно чрез множество притоци, има още три водоема, сред които са язовирите Ботево и Одринци, пише Блиц

язовир Засмяново

Similar Posts