| | |

Стефан Янев: Опасно е правителството да говори с два различни гласа за войната в Украйна

Българският парламент гласува моята оставка. Взимането на решение за напускане на правителството е актът на искане на оставка, очевидно премиерът взе това решение. Това заяви пред БНТ бившият министър на отбраната Стефан Янев.

„Личния разговор няма да го коментирам, но от самото начало, от приемането на предложението аз да участвам в това правителство, ние усещахме различия. Най-общо казано – различна ценностна система. Усещането, че това, което аз винаги съм се опитвал да правя – да пречупя действията си през призмата на обществения интерес, не го срещах в „отбора“, както го нарича премиерът Петков. Това не беше отбор“, коментира Янев.

Янев коментира личното мнение, изразено от Асен Василев по отношение на преговорите с „Газпром“:

„Това е по-скоро закачка. Естествено, че няма да очаквам искане на оставки заради изразено друго лично мнение. Бяхме заедно отчасти с този екип в първото служебно правителство и тогава имах възможността да им покажа, че министър-председателят не е диктатор, а пръв между равни“.

Стефан Янев вижда хаотичност в сегашното управление и даде пример с отиването на премиера в Република Северна Македония в първите дни на правителството.

„С какъв мандат? Кого информира министър-председателят? Направи ли заседание на Министерският съвет и взе ли той решение? Просто му хрумна и реши, че трябва да отиде там. За съжаление този тип на демонстрация на неуважение към институциите продължава“, заяви той.

„Опасно е правителството да говори с два различни гласа за войната в Украйна“, смята Стефан Янев. „Българските граждани са достатъчно стресирани от войната и от факта, че не знаят какво да очакват в обозримото бъдеще.“

Similar Posts