| | |

Зеленски разговаря с Кирил Петков за противодействие на руската агресия

Украинският президент Володимир Зеленски е провел нов разговор с българския премиер Кирил Петков. За това научихме от съобщение на самия Зеленски в Туитър. Официално съобщение от българска страна няма на този етап.

“Проведохме конструктивен разговор с министър-председателя Кирил Петков. Обсъден беше ходът на противодействие на руската агресия, както и критичната хуманитарна ситуация в украинските градове и села. Трябва заедно да спрем хуманитарната катастрофа”, пише Зеленски в туита.

Вечерта той направи и поредно видеообръщение за 31-ия ден от войната.

“Украйна е единна в стремежа си да живее свободно, независимо и заради своите мечти, а не заради чуждите болни фантазии”, каза Зеленски. “На окупантите няма да им помогне няма нищо от това, което правят. Рублите в Русия скоро ще ги приемат на кило, а не по номинална стойност”, добави украинският президент.

След месец инвазия в Украйна Русия обяви, че първата фаза на “военната операция” е приключила. Целта на руската армия сега е освобождението на Донбас, посочиха властите. Военното командване на Русия твърди, че 93% от региона на Луганск е под контрола на подкрепянята от Русия и призната от нея ЛНР, както и малко над 50% от Донецка област. Украинският генерален щаб твърди, че Русия в момента прегрупира силите си, за да поднови настъплението си в Луганска и Донецка област.

Руските войски превзеха град Славутич, разположен в близост до границата с Беларус. В града живеят работници от близката Чернобилска централа.

Поне два обстрела с ракети е имало днес над Лвов, който до момента бе пощаден от войната, съобщават Франс прес и УНИАН. Петима души са ранени, съобщи областният управител Максим Кoзицки, цитиран от Ройтерс. “Нанесени бяха два ракетни удара в рамките на Лвов”, заяви той в онлайн съобщение.

Ударите са били нанесени по източния Личакивски район, предаде Франс прес.

Кметът на Лвов Андрей Садовой показа счупени прозорци на училище, до което в близост е паднала ракета, но успокои, че няма пострадали. По-рано е бил ударен завод и склад за гориво, пожарът бе загасен, съобщи УНИАН.

“С тези удари агресорите искаха да кажат “Добре дошъл” на президента Байдън, който по това време беше в Полша”, каза кметът на западния украински град.

Кадри в социалната мрежа Телеграм показаха и втора серия въздушни удари по Лвов.

Similar Posts