| | |

Соломон Паси се изгаври с путинистчето Георги Любенов

Бившият министър на външните работи Соломон Паси постави под въпрос морала на обществените медии по време на гостуването си при Георги Любенов в “Денят започва” по БНТ.

“Първото клише, което трябва да разбием, господин Любенов, е че трябва да се показват всички гледни точки по телевизиите и медиите. Въобще не трябва да се показват всички гледни точки, те трябва да се защитават само в съда, каза почетният президент на Атлантическия клуб. “Тук, особено в обществените телевизии, трябва да се защитават моралните гледни точки. Не можеш да дадеш гледна точка и на убиеца, и на педофила, и на фашиста, и на неговата жертва.”

Паси изпревари отговора на водещия: “Ще ме попитате “Какво е морал?”. Това е първият въпрос, който ще ми зададете. Затова Ви нося един малък подарък, който ще Ви помогне в такива трудни моменти да се ориентирате.”

“Това е чл. 419а от Наказателния кодекс на Република България, който казва: “Който, по какъвто и да е начин, оправдава, отрича или грубо омаловажава извършено престъпление против мира и човечеството и с това създаде опасност да се упражни насилие или да се създаде омраза срещу отделни лица или групи хора и т.н., се наказва с лишаване от свобода от една до пет години,” прочете той от рамкирано копие, което впоследствие връчи на Любенов.

“Като имате предвид този член, който е приет въз основа на решение на Съвета на Европейския съюз от 2008 година, тук в никакъв случай на трябва да каните посланичката на Русия или партията, която получи гражданското прозвище “Копейкини”. Нищо, че са влезли в парламента, те нямат право да дойдат тук и да ни облъчват с фашистка пропаганда.”

Паси визира партия “Възраждане” и лидера ѝ Костадинов Костадинов, който за последно бе гост в “Денят започва” бе на 11 февруари тази година, когато каза, че “няма конфликт между Русия и Украйна”. По-малко от две седмици по-късно Москва нападна Киев.

Любенов попита какво е решението, ако въпросната парламентарно представена партия поиска законовото си право на отговор. Водещият продължи с въпрос дали да счита това за призив за неспазване на закона за регулация на обществените медии.

“Напротив, казвам да спазвате този закон, който сега ви връчих,” продължи Паси и посочи, че Наказателният кодекс е по-високият закон от двата. “Отнесете се към Конституционния съд, той да разреши тази Ваша дилема. Но в крайна сметка моралната оценка остава у Вас.”

“Във Вашето ръководство, разбира се, към Вас лично аз нямам претенции. Сигурен съм, че Вас атакуват отвсякъде – “Защо не даде повече място на този да говори, на онзи да говори”, обвиняват Ви в това. Ето, имате чл. 419 А, той ще ви помогне оттук нататък да си решите всички проблеми.”

Similar Posts