| | |

Александър Симидчиев: Личните лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове

След отпадането на извънредната епидемична обстановка общопрактикуващите лекари вече няма да могат да отпускат направления за PCR тестове. Това обясни за Нова телевизия Александър Симидчиев, зам.-председател на Комисията по здравеопазване в парламента.

„Талоните ще трябва да бъдат назначавани от специалист. Тоест личният лекар ще трябва да даде направление за пулмолог, който да назначи тест, ако прецени”, поясни той.

„Извънредната епидемична обстановка е цялостна организационна мярка, която се въвежда и се отменя от правителството. Противоепидемичните мерки са на базата на заповед на министъра на здравеопазването. Част от тях може да станат препоръчителни, а не задължителни. Причината за това е по-ниският брой нови случаи. Пандемията като чели стихва. Не искам да казва, че си отива, защото виждам какво се случва в съседни страни – Гърция имаха 20 000 новозаразени наскоро. В такива държави обаче висок процент хора са имунизирани. Там няма такова натоварване на болничната система. Проблемът ще възникне при нас, където ваксинираните са под 30%”, обясни лекарят.

Според него така или иначе мерките у нас не са се спазвали. По думите му хората никога не са били принуждавани да се ваксинират.

Александър Симидчиев

Similar Posts