| | |

Изтрещяване: Видната разведка в пенсия Велизар Енчев измъдри откъде ще дойде ядрената заплаха за България

Видната разведка в пенсия и водещ в телевизията на Корнелия Нинова Велизар Енчев успя да измъдри откъде ще дойде ядрената заплаха за България. Разбира се, не от Владимир Путин, а от тъпкания с бомби в джобовете почетен председател на Атлантическия клуб Соломон Паси.

Да се насладим на част от умозренията на Енчев:

“Соломон Паси е уникална фигура в родната политика, приемана като лош пророк. Той редовно изрича екзотични идеи и еретични внушения, които разсмиват, но и плашат. Проблемът е, че по време на война смехът през сълзи струва скъпо.

Тези дни в профила си в Туитър Паси написа: “Време е да скопим лъва на България, за да отразим адекватно позицията ни по Украйна!”

След като правителството зае умерена позиция и реши да не изпраща оръжие на Украйна, екзотичното откровение за скопяване на българския лъв трябва да се разшифрова. Защото се изрича от председателя на Атлантическия клуб, разполагащ с информация от централата на НАТО, или пък използван като канал за тиражиране на такива намерения.

Още по-тревожно е, че часове след началото на внезапната война, когато шокът замъглява съзнанието, Паси заяви в Би Ти Ви: “НАТО трябва да изгради ядрени военни съоръжения по бреговете на България, Румъния и Турция, в Черноморския регион. Това е единственото нещо, върху което Русия няма да посегне.”

Ако недоволният от правителството Паси иска да скопи умерената му политика към войната, предлагайки разполагане на ядрено оръжие в България, значи ли това, че в Брюксел и Вашингтон обмислят “атомизирането” на Балканите?

Всъщност през 2019-а Паси направи същото предложение, което звучеше така: “Като цяло на Балканите трябва да има ядрено оръжие. Военните специалисти трябва да кажат дали то да е на север или на юг от Дунав, но ние в България това, от което имаме нужда със сигурност, са нови военноморски бази. Ако тези военноморски бази бъдат оборудвани с ядрено оръжие, това наистина ще бъде едно спокойствие, защото ядреното оръжие е едно много спокойно оръжие”…

Три години по-късно, но вече в контекста на руската инвазия в Украйна, Паси пак лобира за ядрено оръжие.

Добрата новина е, че досега Северноатлантическият пакт не е излизал с такава крайна позиция. Лошата е, че от 25 години Паси е вестоносецът на “ястребите”, сондиращ реакциите на общественото мнение.

Паси изпълни ролята на вестоносец и в навечерието на британско-американската операция “Шок и ужас” през 2003 г. Тогава външният министър на НДСВ първи поиска изпращане на български военен контингент в Ирак, срещу което обещаваше връщане на милиардния иракски дълг на България и танкери с евтин иракски петрол.

Резултатът за нас от иракската авантюра е известен – 13 български войници загинаха в иракската пустиня, Ирак не ни върна и един цент, а иракският петрол се оказа мит.

Войната срещу Ирак погази международното право, защото военните действия на САЩ и Великобритания не бяха одобрени с валидна резолюция на Съвета за сигурност на ООН. Тогава Паси пак ни убеждаваше в прогресивния характер на тази война, която щяла да демократизира не само Ирак, но и Близкия изток. Вместо това резултатът е над 200 000 убити в Ирак, опустошителни войни в региона, пълна разруха на няколко арабски страни и раждането на “Ислямска държава”.

Само пет години след иракската касапница инициаторите на войната – президентът Джордж Буш-младши и британският премиер Тони Блеър, се извиниха за грешното си решение, оправдавайки се с невярната разузнавателна информация за химическите оръжия на Саддам Хюсеин. Но Соломон Паси не се извини.

Паси не само тестира реакциите на приспаната ни нация, но и показва тотално непознаване на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, под който стои и подписът на България.

В член 2 на договора четем това: “Всяка Държава – страна по Договора, непритежаваща ядрено оръжие, се задължава да не приема нито пряко, нито косвено предаването от когото и да било на ядрено оръжие или на други ядрени взривни съоръжения, както и контрол над такова оръжие или взривни съоръжения, да не произвежда и да не придобива по какъвто и да било друг начин ядрено оръжие или други ядрени взривни съоръжения…”

Ако за Паси е нормално да заобикаля международното право, правителственото мълчание за ядрените изявления на председателя на Атлантическия клуб е тревожно. В качеството си на върховен главнокомандващ президентът също не може да отминава призивите за нови бази по черноморското ни крайбрежие с ядрено оръжие в тях.

Българският лъв не заслужава отредената му от Паси съдба.

Similar Posts