| | |

Паника в Румъния: Започнаха да раздават йодни таблетки заради опасения от радиация

Румънският министър на здравеопазването Александру Рафила заяви, че следващата седмица ще започне кампания за раздаване на таблетки калиев йодид на населението, по-специално на хората до 40 години, предаде БТА, позовавайки се на Аджерпрес.

“Тази седмица правим информационна кампания, а от следващата започва дистрибуцията към всички, на които им се полага, по принцип това е населението до 40 години”, заяви Рафила на пресконференция.

Той обясни необходимостта от предоставянето на тези таблетки, като спомена въоръжения конфликт в Украйна, но и “колективната памет” за ядрения инцидент в Чернобил през 1986.

“Вие виждате, че непосредствено до границите на Румъния се разразява един въоръжен конфликт от голям мащаб. Очевидно съществува и колективна памет за инцидента, който стана през 1986 г. на територията на Украйна и е нормално здравните власти да реагират бързо и да намерят решение за всякакъв инцидент, който би могъл да възникне в тази ядрена зона”, заяви здравният министър.

“Без да обезпокояваме по какъвто и да е начин хората – няма защо да правим това, трябва обаче да доставим на населението един от елементите, които намаляват ефекта от един възможен инцидент – повтарям, не вероятен, а възможен”, добави Рафила.

Той заяви, че таблетките калиев йодид трябва да бъдат на разположение на населението, но отново изтъкна, че те трябва да се приемат само по препоръка на здравните власти, в случай че възникне такъв инцидент.

В събота министърът заяви, че дистрибуцията на таблетките може да отнеме две-три седмици, като отбеляза, че “говорим за няколко милиона семейства”.

Раздаването на таблетките ще се извършва от личните лекари и ще бъде безплатно.

Similar Posts