| | |

Гунчева: Един ироничен пост беше доста неправилно разбран

Спецпрокуратурата проверява депутата Елена Гунчева от “Възраждане” за престъпление против Републиката. Нейна публикация, призоваваща за насилие срещу Министерския съвет от 18 март, беше остро осъдена от посланиците на няколко държави.

В личния си профил във Facebook народният представител Елена Гунчева пише: “Не се отчайвайте, има някаква надежда – Русия има високо точкови оръжия, така че точно може да улучи Министерски съвет. Може да им пратим и линк с координатите на Мустафата”.

Малко по-късно обаче изтрива публикацията си. Възмутен от написаното, председателят на Народното събрание Никола Минчев осъди думите на Гунчева.

“Подобни изяви са недостойни и недопустими за член на българското Народно събрание. Призивът към насилие не може да бъде оправдан с нищо”, категоричен бе председателят на парламента.

Остра реакция дойде и от посланиците на страните от евросъюза, Съединените щати и още 7 държави: “Такива заплахи не могат да бъдат оправдани и ние заставаме заедно с ясното убеждение, че речта на омразата не може да има място в нашите общества”.

Пред “Новините ON AIR” Елена Гунчева определи написаното в интернет като “шега”.

“Аз мисля, че един ироничен пост беше доста неправилно разбран. На първо място повечето не осъзнават, че точно същия ден Русия каза, че всеки, който изпрати оръжия, което тя е предоставила на свои държави, които е смятала за братски, то ответният удар няма да закъснее”, обясни тя

Отново в социалните мрежи обаче Гунчева пише, че под натиск е изтрила позицията си, и допълва: “Да казваш каквото мислиш, не е добра идея в политиката”.

В същото време Специализираната прокуратура започна проверка за престъпление за подбуда на чужда държава към война или агресия в раздела за предателство и шпионство.

“В Специализирана прокуратура са постъпили сигнали от граждани, в които се излагат твърдения, че български народен представител с инициали Е. Г. евентуално е извършил престъпление по Глава първа от Наказателния кодекс”, съобщават от държавното обвинение.

“Аз просто казах какво може да се случи, ако България на практика обяви война, като изпрати оръжие в Украйна. Това е един много сериозен проблем и аз мисля, че неглижирането му вече е приравнено към държавна измяна. Кога се прави умишлено такъв скандал? Когато има нещо важно, което не трябва да бъде забелязано. А кое е важното? Важното е, че след няколко дена изтича срокът на мораториума върху цените в енергетиката”, припомня Гунчева

bgonair.bg

снимки фейсбук

Similar Posts