| | |

Имам подозрението, че се пипа неприкосновения фискален резерв от 4,5 млрд. лева

Приветствам проверките на контролните органи на европейската прокуратура. Когато аз бях министър на икономиката стартираха тези проверки. Ние свършихме цялата работа и сега виждаме резултатите. Това ще доведе до добър край, тъй като който е злоупотребил, ще носи своята отговорност. Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов от ГЕРБ в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той прогнозира, че в края на 2022 г. ще достигнем 18-20% нива на инфлация.

„Видяхме, че България влиза във втората фаза на инфлационните процеси. Инфлационният данък се ползва като буфер на бюджета, но той рефлектира върху всички нас. Актуализацията на бюджета е неотложна. Инвестициите няма да се случат, както бе предвидено. Имаме проблеми с дълга, задлъжняваме нашите деца“, подчерта бившият икономически министър.

Той попита и къде са изчезнали 9 млрд. лева от фискалния резерв през декември. По думите му едни пари са се сложили в тайни сметки.

„Имам подозрението, че се пипа неприкосновения фискален резерв от 4,5 млрд. лева, който включва сребърния фонд и фонд „Козлодуй“. Оттук нататък ние нямаме план за управление на държавния дълг“, алармира бившия министър на икономиката.

Във връзка с избора на управител на БНБ Лъчезар Борисов заяви: „За мен експертизата е на първо място. Считам, че настоящият управител на БНБ има такава. Очаквам да чуя от кандидатите позитивни послания за еврозоната и макроикономическите предизвикателства. Димитър Радев показа достойнство“

bnt.bg

Лъчезар Борисов Снимка фейсбук

Similar Posts