| | | |

Тагарев: Ако миньорите се притесняват за работата си да дойдат в армията

От над 10 години е проектът за сухопътни войски.

Това обясни пред БиТиВи военният министър Тодор Тагарев. Съвсем случайно сега се искала оставката на кабинета.

Проектът за машините успешно е защитен пред две парламентарни комисии-по бюджет и по отбрана. Плащането ще е разсрочено. Стойността на проекта е 2,5 милиарда лева.

Ако се чака одобрението на пленарна зала след вота има опасност да се забавим с проекта, по мнението на Тагарев. Още през 2025 година можем да получим първите бронирани машини.

Малко ракети даваме на Украйна, каза министърът. Нямаме капацитет да ремонтираме повредени ракети, според него. Все още не сме дали ракетите, стана ясно от думите на Тагарев.

В Украйна върви изключително тежка война с жертви и от двете страни, посочи военният министър. В наш стратегически интерес е да помогнем на Украйна да се защити, категоричен бе той.

Военният министър Тодор Тагарев заяви, че има и нови искания от страна на Украйна за военна помощ. Списъците са много дълги, дискутират се във формата “Рамщайн” и включват неща, за които България може да отговори, подчерта военният министър

България може даде техника – 100-те БТР-а например. С най-модерната техника на армията ни обаче България няма как да помогне на Украйна.

“Ние нямаме почивка. Срещу Министерство на отбраната има всякакви атаки”, оплака се Тагарев. Русия вади от складовете си оръжия от 60-те години, но и те убиват, каза още той.

Военният министър добави, че ако България е започнала да подкрепя Украйна много по-рано, нямало да загиват хора при терористичните актове в Украйна.

Тагарев е наясно с реалистичната бройка на дефектните ракети С-300, които ще дадем на Украйна, но не я назова. Той отрече всички ракети в армията ни да са дефектни. Има провеждани процедури за възстановяване на ракетите у нас, но не са стигнали до удовлетворителен план, добави Тодор Тагарев.

Той не е изненадан от позицията на Русия, че тя иска всяка една страна да преразгледа решенията си за военна помощ за Украйна, защото използва всички канали за въздействие срещу страните, които оказват помощ.

България не е получавала въоръжение от Руската федерация, изтъкна военният министър.

Руските шпиони в църквата поддържали определени военизирани организации у нас. Това представлява опасност за националната сигурност, смята Тодор Тагарев.

Моята оставка се иска през ден, ако не и всеки ден, заяви той и каза, че не е изненадан от исканата оставка.

Протестът на миньорите е политически, миньорите действат с политически цели, смята военният министър. Който се притеснява за работата си да дойде в армията, покани той протестиращите.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка: Архив

Similar Posts