| | |

Лена Бориславова скочи да брани Кирил Петков и нападна прокуратурата

„В българското общество има остро усещане за липса на справедливост и правосъдие. Съдебните и досъдебните производства се точат с години. Специализираният съд и прокуратура бяха превърнати в удобна бухалка”, заяви на брифинг Лена Бориславова, началник на кабинета на премиера Кирил Петков, на пресконференция в Министерския съвет.

„Основна причина за неприемане на нашия План за възстановяване беше именно липсата на достатъчно решителни и значими заявки за реформи относно отчетността и отговорността на главния прокурор и българската прокуратура”, добави тя.

Бориславова подчера, че ПП била сложила като приоритет връщането на доверието в съда чрез дълбока реформа и за 100 дни успешно щели да приемат закриване на спецсъда и прокуратурата, в ход бил и законопроект за КПКОНПИ.

„Министерският съвет вече е контактна точка на Европейската прокуратура за подаване на сигнали по независим начин”, добави тя.

Заедно с министерството на правосъдието щели да качат за обществото обсъжданне на законопроект, който ще позоволи ефективно и независимо разследване в ползва за европрокуратурата.

Имало 100 работни групи, които се срещали по 2 пъти седмично, за да работят по ограничаване на правомощнията на Гешев, както и контрол върху него, както и промени в НК.

„Това е само началото”, заяви Лена Бориславова.

След 2 седмици работа от утре щяло вече да има подстраница към страницата на МС, в която ще е описана законодателната дейност на правосъдното министерство. Там ще има информация и как граждани да подават сигнали до европрокуратурата.

„За нас будят удивление някои действия на прокуратурата. Повече от 2 месеца отне да разпитат човек, който иска да даде показания (Васил Божков – б.а.), но за по-малко от 2 часа успяха да открият досъдебно производство срещу вицепремиер (Асен Василев – б.а.) за разговор, в който той не е участвал и не се е състоял“, каза Бориславова по повод твърденията на Георги Самуилов, че е бил изнудван от финансовия министър.

Прокуратурата трябвало да започне да работи ефективно в рамките на своите конституционни правомощия, а не само с пресконференции, каза още Бориславова и посочи, че освен независима, тя дължи и отчетност.

Според нея също така недоумение будела и поканата от Специализираната прокуратура да бъде изпратен лист от лица, политически личности, които те могат да разследват.

„Искам много ясно да заявя, че такъв списък няма да бъде издаван. Не е роля на изпълнителната власт да дава указания на прокуратурата кого да разследва. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да разследва, когото тя пожелае, ако има достатъчно данни”, подчерта Бориславова.

Тя уточни, че именно зад тази политика застават като изпълнителна власт и допълни: „Ако прокуратурата има стари навици, ги каня най-учтиво да не ни ги налагат”.

tribune

снимка кадър

Similar Posts