| | |

Общественици с обръщение към парламента: България незабавно да предостави реална военна помощ на Украйна

Общественици излязоха с обръщение към народните представители в 47-ото Народно събрания, в което настояват незабавно България да предостави военна помощ за Украйна, която в момента воюва с агресора Русия не само за своята свобода, воюва за цяла Европа, в това число и за България. Те са категорични, че когато има сблъсък между злото и доброто, между хуманизма и безчовечието, между насилника и жертвата, не може да заемеш неутрална позиция, защото така ставаш съучастник на насилника. Те призовават управляващите да не се снишават, защото това няма да умилостиви Империята на злото. А да изправят своя гръбнак и защитят достойнството и честта на България.

Вижте пълния текст на обръщението:

Обръщение до народните представители от 47 Народно събрание на Република България

Госпожи и Господа народни представители,

Вече повече от месец, в центъра на Европа и в непосредствена близост до нашата граница, украинският народ храбро се бори за своята независимост срещу бруталната агресия на режима в Кремъл. Хиляди мирни граждани са избити и над четири милиона, предимно жени, деца и възрастни хора са прокудени от домовете им.

Днес украинските войни проливат кръвта си не само за своята свобода, те воюват за цяла Европа, включително и за България, срещу опитите на един вманиачен диктатор да унищожи нашата цивилизация и да отнеме нашата независимост. България трябва незабавно да предостави реална военна помощ на Украйна! Ние оценяваме предложението, направено от президента Радев за предоставяне на „каски и бронежилетки за цивилното население“ като цинично и обидно за украинския народ. Като народни избраници Вашето мълчание по този въпрос за нас е безотговорно и недостойно.

Предоставянето на оръжие за защита на украинското небе и земя от агресора ще бъде не само израз на солидарност с Украйна, но и категорично действие в защита на българския национален интерес. В този съдбовен момент ние имаме уникалната възможност да съчетаем проявата на солидарност с ударна подмяна на морално остарялото съветско въоръжение с модерно оръжие, което е съвместимо и годно за реализиране на колективната ни сигурност в рамките на НАТО. Словакия получи първите компоненти на американската система за противовъздушна отбрана “Пейтриът”, а ние ревниво пазим съветските реликви като спомен от хомота стар, защото Вие нямате куража да се противопоставите на предателския натиск на тези политици, които още се кланят на московския си господар.
Ваш дълг е да защитите българския национален интерес и достойнството на България! Позорно е всички наши съюзници да оказват военна подкрепа на Украйна, а ние да бъдем едно от двете изключения. Това, че отсъстваме от списъка на държавите, които оказват военна подкрепа за справедливата кауза на украинския народ, изключи ли ни от списъка на страните, които Москва смята за неприятелски? Не, не ни изключи! Политиката на снишаване, доведе ли до така жадуваната от някои хора благосклонност от страна на Москва? Разбира се, че не! Нещо повече – в никоя друга държава от ЕС, посланик на РФ не си е разрешавал толкова арогантно и обидно поведение към страната домакин!
Вие трябва да помните, че на 5 септември 1944г., България беше нападната и окупирана от Сталин, въпреки че поддържаше дипломатически отношения със СССР по време на цялата Втора световна война и не изпрати нито един войник на Източния фронт. Диктаторите са като хищниците – те се съобразяват със силните и храбрите, и нападат и изяждат слабите и страхливите. Диктаторите нямат приятели – те имат врагове, слуги и роби.

Госпожи и Господа народни представители,

Има моменти, в които човек не може да бъде безучастен. Когато има сблъсък между злото и доброто, между хуманизма и безчовечието, между насилника и жертвата, не може да заемеш неутрална позиция, защото така ставаш съучастник на насилника.

В една много по-тежка ситуация, когато Царство България бе подложено на жесток натиск от Третия Райх, български народни представители застанаха в защита на българските евреи без да се уплашат от Гестапо и така техните имена останаха в златните страници на историята ни. Така те изпълниха своя дълг към България и човечеството.
Днес, когато България е член на ЕС и НАТО, които подкрепят Украйна и когато нашите съюзници предоставят военна помощ, ние позорно се снишаваме. Все още не се е намерил и един народен представител, който да постави въпроса за предоставяне на оръжие на Украйна в Народното събрание. Днес всеки един от Вас трябва да поеме своята лична отговорност и да изпълни своя морален дълг пред България и пред идните поколения. Хуманизмът и лоялността към България са над лоялността към партията или лидера. Всеки от Bас, според Конституцията представлява целия народ и се е заклел във всичките си действия да се ръководи от интересите на народа. Днес, вие имате само един избор – между славата и позора!

Оня ден американският президент Джо Байдън повтори думите на папа Йоан Павел Втори, с които думи започна началото на края на комунизма: „Не се страхувайте!“
Днес ние ви казваме тези думи на вас, българските народни представители:

Не се страхувайте!

Не се страхувайте, защото снишаването ви няма да умилостиви Империята на злото. Изправете своя гръбнак и защитете достойнството и честта на България, както го направи някога Димитър Пешев!

Защитете българската национална сигурност и независимост и измийте позора от малодушието и предателството.

Иван Сотиров
Горан Благоев
Евгени Михайлов
Васил Свиленов Геогиев – Васко кръпката
Даниела Горчева
Д-р Любомир Канов
Ибрахим Рунтов
Проф. Евелина Келбечева
Проф. Вили Лилков
Жеко Стоянов
Кап.I-ранг Васил Данов
Николай Ненчев
О.з.ген Съби Събев
Проф. Милена Стефанова
Николай Василев
Нора Кавалджиева
Доц. Момчил Дойчев
Георги Боздуганов
Стойко Стоянов
Доц. Валерия Кардашевска
Иван Бутовски
Красен Станчев
Айгюл Джамбазова
Христо Кирчев
Спас Димитров

Similar Posts