| | | |

Румен Христов попиля ПП-ДБ: Представяте ли си в Германия внукът на генерал от СС да бъде издигнат за кмет на Берлин?

Да, държим на това коалиционно споразумение. За да има разбирателство, трябва да има разговори. Ние няма да успеем в рамките на 1-2 часа да разрешим противоречията

Tова заяви лидерът на СДС Румен Христов пред БНТ.

Би било добре да имаме нещо като документ, без на назоваваме как ще се казва той, ние държим да е коалиционно споразумение, да бъде подробно, обясни той.

Той изрази съмнение, че България ще има шанс от 1 октомври да се присъедини по въздух към Шенген, ако правителството не е редовно, а служебно.

Беше заявено, че има нужда от борд по номинациите с цел да се изберат най-подходящите ръководители на регулаторите. Разговарях с колега от ПП, който каза, че ние искаме да изберем шефове на регулаторите за 5-7 години, но не е сигурен дали правителството ще изкара мандата си, разказа Христов.

Относно спорът в коалицията за шефа на БНБ, той обясни, че влизането в еврозоната не зависи само от гуверньорът на БНБ, а и от правителството и партиите в парламента.

Те се опитват да узорпират всички властови позиции, заяви лидерът на СДС и даде още един пример – двете кандидатури за еврокомисари.

Той обърна внимание, че ПП не са се явявали на избори за Европейския парламент, а ГЕРБ са част от най-голямата партия там, както и че от там искат България да прати жена, а от ПП-ДБ предлагат мъж.

Беше казано, че ако имам предложение за участие в изпълнителната власт, те трябва да бъдат гледани първо от вътрешна комисия пред нас, а после да са представени на Мария Габриел, обясни той във връзка с думите на премиера акад. Николай Денков от по-рано днес, че вицепремиерката е подложена на голям натиск от ГЕРБ.

За какви се смятат да мислят, че всичко принадлежи на тях, попита лидерът на СДС.

„Неяснотите как ще се случват промените в изпълнителната власт и в регулаторите води до това неразбирателство между Продължаваме промяната-Демократична България и ГЕРБ-СДС.

Ние от ГЕРБ и СДС сме национално отговорни политически формации.

България има сериозна нужда от редовно правителство, затова ние се съгласихме да върнем мандата, да не го реализираме, да се съгласим почти всички министри да са техни“, подчерта той и добави:

„Най-лесно е отново да отидем на избори, но какво ще спечели България?“

„Влизането в Шенген е изключително важно.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев е безспорен авторитет. В негово лице виждам един убеден привърженик на влизането на България в еврозоната“, каза лидерът на СДС.

„По големите теми – войната в Украйна, желанието за членство в еврозоната и Шенген не ни разделят толкова, но за вътрешното управление на страната, не се разбираме.

Има неразбирателство за постовете на областните управители. СДС управлява България и я спаси, ГЕРБ стабилизира България. Нали не мислите, че сме за няколко поста.

Беше ми казано, че имаме 7-8 зам.-министри, аз не мисля така.

Те за какви се смятат, че искат всичко да им принадлежи на тях? Те си мислят, че с 36 души трябва да узурпират цялата власт.

Само, че ако в НС има разминавания по някои законопроекти – няма да ни се сърдят“, каза още политикът.

Той коментира и очакваната кандидатура на ПП, ДБ и “Спаси София” за кмет на София Васил Терзиев.

Силно червена, тъмночервена, потомък на ДС по дядова, чичова и бащина линия, и аз съм много любопитен как десните хора, с които ние дълги години бяхме заедно, а впоследствие се разделихме на СДС и ДСБ, ще посегнат към тази кандидатура, при положение, че говорят за лустрация и сега.

Представяте ли си в Германия на генерал от СС внукът му да бъде издигнат за кмет на Берлин?, попита той.

В 19,00 часа днес ПП-ДБ ще представят кандидата си за кмет в столицата и водача на листата за общински съветници.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Кадър

Similar Posts