| | | |

Анна Александрова: Това, на което станах свидетел днес в пленарна зала е дъното

“Това, на което станах свидетел днес в пленарна зала е дъното, до което може да достигне едно правителство на България. Идва ми да употребя много квалификации към премиера Кирил Петков, но всяка от тях ще е недостатъчна за действията му в последните месеци, които са се случвали зад гърба на Народното събрание и народа ни по темата за Северна Македония.”

Това коментира във фейсбук депутатът от ГЕРБ Анна Александрова.

“Ще изброя хронологично какво каза собственият му външен министър, пък нека всеки прецени, дали някога той е защитавал интересите на страната ни”, допълва тя и посочва:

-Теодора Генчовка: Комисарят Вархей ме уведоми, че Кирил Петков е поел ангажимент да “вдигне ветото” до края на френското председателство, дори РСМ да не изпълни българските условия.

-Теодора Генчовска: На 24 май, от външнополитическия съветник на Петков- Весела Чернева, получихме проект за изменение на Рамковата позиция на България, който включва:

-Отпадане на защитата на правата на българското МАЛЦИНСТВО (според ПП българите са малцинство в РСМ!?!?!)

-Отпадане на искането на България за включване на българите като държавнотворен народ в конституцията на РСМ.

-Отпадане на “езиковата клауза” или признаване на македонския език.

Всички тези български изисквания да НЕ влезнат в преговорната рамка между ЕС и РСМ, а да бъдат част от НЕОБВЪРЗВАЩА декларация на френското председателство. МВнР не е съгласувало тези промени.

-Теодора Генчовска: Позицията на Петков е първо вдигане на ветото, после търсене на защита на българските интереси.

-Генчовска: Решението на МС днес не е съгласувано с МВнР. Не знам кой е вносителят. Кирил Петков може еднолично да свали ветото.

Similar Posts