| |

Песков каза как ще се купува газ ако няма рубли, от Брюксел реагираха остро

Без рубли Европа газ няма да получи. Ние няма да ви го даваме безплатно. Това заяви говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков в интервю за PBS, което се проведе на английски език.

“Няма да правим благотворителност”, каза Песков. След това на въпрос на водещия дали ще се спира газа на неплащащите, прессекретарят на руския държавен глава допълни: „Няма плащане – няма газ“.

В същото време Песков коментира, че окончателното решение как да се отговори на отказа за плащане на газ в рубли все още не е взето.

Президентът Владимир Путин очаква първия доклад от отговорните институции за изпълнението на заповедта за прехвърляне на плащанията в рубли до 31 март.

Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви в понеделник, че страните от Г-7 не са съгласни с искането на Русия за разплащане за газа в рубли, тъй като това е “едностранно нарушаване на договорите”.

Коментирайки изявлението на германския министър, заместник-председателят на комисията по икономическа политика на Русия Иван Абрамов отбеляза, че отказът „определено ще доведе до спиране на доставките на газ“.

Днес говорител на Европейската комисия обаче посочи, че Европейският съюз споделя становището на страните от Г-7, които отказаха вчера да плащат доставките на руски газ в рубли.

Той отбеляза, че енергийните министри от Г-7 са настояли за спазване на договорите с Москва, където ясно е предвидено плащанията да се извършват в евро или долари. Говорителят отхвърли възможността да се изпълни желанието на руския президент Владимир Путин рублата да се възприеме като разплащателно средство по вече сключените договори.

По думите на говорителя руските транзитни газови доставки през Украйна за ЕС продължават. Говорителят не уточни дали се наблюдава промяна в обема на доставките от началото на войната в Украйна, както и дали очакваният внос на втечнен газ от САЩ ще бъде свързан с фракинг

blitz.bg

снимка Газпром

Similar Posts