| | |

Министър Заков: Не можем да изпратим оръжие на Украйна, защото и ние нямаме

В кризата, в която се намираме трябва да имаме боеспособни единици, важното е и да попълним недокомплекта в Българската армия. Основният приоритет в момента е бойната техника за състава на механзираната бригада и 3D радарите. По някои проекти сме безвъзвратно закъснели. Това заяви министърът на отбраната Драгомир Заков в предаването „Още от деня“ по БНТ.

Той призна, че го притеснява състоянието на нашите ВВС и това, което ще стане при извеждането на МиГ-29.

„Най-лесното би било да се вдигнат заплатите в армията, но това не е решаващият фактор. Социалният пакет е един от важните фактори, но не е решаващ. Ако работиш с техника, с която е работил и дядо ти, не е много стимулиращо. За да имаме доверието на гражданите трябва да харчим ефективно и честно бюджета на армията“, обясни военният министър.

На въпрос за поисканата военна помощ за Украйна Заков заяви: „България предоставя финансови средства по еврепейския инструмент за мир – 5 млн. лева. Така че България участва. От друга страна предстои да се проведе дискусия в НС за това дали България да предостави военна помощ на Украйна. Българските въоръжени сили също се нуждаят от помощ. Изпитваме големи дефицити, особено откъм оръжие. Не можем да изпратим нещо, което нямаме. Освен това министърът на отбраната не е принципал на Военно промишления комплекс“, подчерта Драгомир Заков.

Той подчерта, че НАТО не изпраща оръжие. „Решенията за военна помощ са на самите държави, според техните възможности. Тези държави изпращат модерно военно въоръжение“, отчете той. Въпреки това България има капацитет да се справи със защитата на територията си, увери Заков.

На въпрос за българския батальон в помощ на НАТО, министър Заков заяви:

„Че той може да наброява до 5000 души. Към момента е предвидено съставът му да е около 1000 души. В този батальон към момента основните сили са български военнослужещи. Нашите съюзници ще изпратят военни, което ще ни позволи да пренасочим нашите военни към изпълнението на други задачи.

Имаме предложение от Италия тя да стане рамкова държава в многонационалната бойна група на НАТО, която ще бъде на българска територия. Има заявен принос от САЩ, Великобритания и Албания, имаме готовност и от Италия за изпращане на много сериозен контингент. Задачата му ще е отбранителна“, подчерта министърът на отбраната.

Министър Заков каза още, че работим по конкретни варианти как ще запълним липсите по поддръжката на нашите МиГ-29. Една от опциите за ремонт е Полша, след това идват новите изтребители.

novini.bg

снимка МС

Similar Posts