| | | | |

Бащата на Делян Пеевски пак иска депутатите да могат да бъдат сваляни

Въвеждане на закон, с който да бъде търсена отговорност от народните представители за работата им – това предлага Славчо Кънчев, известен и като баща на депутата от ДПС Делян Пеевски.

снимка Архив

В поредна своя статия като председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България Кънчев е категоричен – така има реална отчетност и наказание за несвършена работа.


Той дава примери, че по света действат такива закони и това е проява на здрав разум:

“Например основният закон на Венецуела постановява, че след изтичане на две години от заемането на дадена изборна длъжност, по искането поне на 20 % от съответното електорално тяло, е задължително да бъде проведен референдум дали лицето, заемащо поста, да бъде отзовано или да го запази.

За отзоваването му е достатъчно просто мнозинство от действителните бюлетини, тоест вотът на неодобрение да е 50 % плюс един глас. Такъв референдум може да бъде извършен само веднъж по време на конкретен мандат”.

Кънчев твърди и, че в Калифорния също има нормативно предвиден механизъм – на местно ниво.

През 1904 година “за първи път в историята на Съединените щати е отзован изборен служител – общинският съветник Джеймс Дейвънпорт, заради корупционна обществена поръчка”, казва бащата на Пеевски.

Той обаче уточнява, че този механизъм действа само при избори, проведени по мажоритарна система.

“Досега в САЩ са правени повече от 5000 опита за отзоваване. Повечето от тези случаи (3/4) са на местно ниво – за сваляне на доверие от общински съветници и членове на училищни бордове.

Де юре отзоваването на местно ниво се допуска в 29 щата (според някои източници 36).

От установяването на законова процедура, досега в САЩ са се състояли три референдума за отзоваване на губернатор на щат, в резултат на които са отзовани двама губернатори, а третият оцелява”, разказва Кънчев и посочва, че

за искане да се почне отстраняване трябва да има по-висок праг на подписи.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts