| | |

Николай Василев брани Gemcorp: Няма нито една копейка руски пари

Няма нито една копейка руски пари в сключилата меморандум с правителството компания Gemcorp, мажоритарни собственици с над 70% са Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева, останалите акционери и служители са хора от Франция, Германия, Канада. Имало е руски акционери в миналото, които са излезли преди две години.

Това заяви пред Би Ти Ви бившият икономически министър Николай Василев.

Преди дни енергийният министър Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с компанията Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation за помощ в зелената трансформация на страната и привличането на 1 млрд. долара инвестиции в прехода.

Този документ урежда сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

В материал на „Файненшъл таймс“ обаче се съобщава, че милиардер, подкрепян от санкционирания от Кремъл държавен производител на оръжие, е предоставил начална инвестиция на лондонски фонд, който вече разполага с активи за 1,2 млрд. долара.

„Тази компания няма никакво намерение да строи завод за батерии, второ, няма никакво отношение към български обществени поръчки или бюджетни средства, трето, няма нищо общо с еврофондове, четвърто, няма нищо общо с Плана за възстановяване“, добави Василев.

Той отрече да е свързан с компанията, нито пък да се явява като неин адвокат.

„В България за целия преход най-голямата чуждестранна инвестиция на зелено е от порядъка на половин милиард долара е „Шишеджам Аутомотив България“ ЕАД в Търговище, смятам, че лично аз съм ги довел в България. У нас няма други инвестиции от стотици милиони и когато някой идва с 1 млрд. долара би следвало да искаме те да дойдат в България. Това е една достойно огромна инвестиция. Нека по български веднага да не оклепваме и омаскаряваме български граждани, които искат да инвестират в родината си“, добави той.

По думите му, ако у нас е имало национален отбор от инвестиционни банкери за последните 30 г., в него сигурно са щели да влязат хора като Милен Велчев, Атанас Бостанджиев и Първолета Щерева.

„Бих ги посъветвал (българските граждани инвеститори – б.р.) да дойдат в България и публично да кажат какви са им намеренията, за да няма подобни дезинформации“, добави Василев

dir.bg

Николай Василев Снимка Архив

Similar Posts