| | | |

Тотален обрат: Христо Иванов шашна с ново решение на ДБ

ДБ вече не стои зад идеята за премахване на фигурата на главния прокурор, макар въпросът да е бил обсъждан в разговор с ПГ на ДПС.

Тази изненадваща позиция сподели съпредседатерят на ДБ Христо Иванов пред медии в кулоарите на парламента.

Той посочи, че многократно е говорил за премахването на фигурата на главния прокурор, но едва сега призна, че цялостното му премахване е

“в напрежение с конституционно решение 3 от 2003 г.” – нещо, за което многократно предупреждаваха конституционалисти

“От тази гледна точка това, за което говорим, е обезсилване на тази фигура, а не на премахването ѝ като такава. Не казвам, че това е задължително най-доброто решение за прокуратурата.

В сегашната ситуация най-лесното е да има съгласие да няма такава фигура, така че никой от играчите да не може да реши кой ще е следващият главен прокурор”, обясни страховете си Христо Иванов.

Той каза още, че на този етап от ПП-ДБ предпочитат разговорите да не се водят публично, както и в тях да участва министърът на правосъдието Атанас Славов.

“На този етап искаме да проведем кръг от неофициални разговори”, добави Иванов.

“Проектът за съдебна реформа ще го видите в момента, в който започнат консултациите с всички останали сили. Целта ни не е да бързаме и да сложим първи проекта на масата, за да обявим, че темата е открита от нас.

Целта е съгласие. Много формации започнаха да твърдят, че те са открили темата за съдебната реформа, възприемам го с усмивка.”, каза още той.

На въпрос от журналисти съпредседателят на “Демократична България” категорично отрече да е било обсъждано той да стане еврокомисар.

Едновременно с това Христо Иванов предупреди, че назначенията в изпълнителната власт, държавната администрация и в регулаторните органи създават напрежение в управляващото мнозинство.

Иванов каза това в отговор на въпрос за медийни публикации, в които се твърди, че Кирил Петков е обсъждан за поста еврокомисар, а Виолета Лорер – за български представител в Европейската инвестиционна банка:

„Аз мисля, че в тази конфигурация напрежението постоянно ще присъства и не може да не присъства. Нищо различно от това, което постоянно усещаме“.

Христо Иванов подчерта, че има диалог с ЕК и се обсъжда какво е очакването на председателката на комисията Урсула фон дер Лайен.

“Вариантите обаче ще се обсъждат в правителството”, каза съпредседателят на ПП-ДБ.

Попитан дали той е дал идея на ПП и ГЕРБ да бойкотират избора на председател на комисията по имунитетите, Иванов отговори с „не“.

Попитан как ще се взимат решенията за назначения на заместник-министри, областни управители, регулаторни органи, депутатът заяви, че това тепърва трябва да се обсъжда и че на този етап може само да отговори, че с много здрав разум, търпение и внимание ще трябва да се взимат тези решения.

Последвайте Budilnikbg.com във  Фейсбук и Телеграм

снимка Архив

Similar Posts