| | |

Чрез Митрофанова Кремъл опитва да вкара страната ни в неясна за партньорите ни схема

“Няма път към преговори, трябва да се търсят вариант за сваляне на Путин от власт и той да отговаря за действията си в Хага”. Това каза бившият военен министър Николай Ненчев пред Нова ТВ.

„Украинският президент също е скептичен за преговорите и не допуска бързо да се стигне до решение на конфликта. Смята, че последните обещания от страна на Путин са някакъв флирт за цел време за прегрупиране. Това е естествена реакция, на няколко пъти Русия твърдеше едно, а вършеше друго. Очаквам задълбочаване на конфликта и търсенето на възможности за отстраняването на Путин от власт. Ненчев е категоричен, че позицията на българските управляващи по отношение на Украйна е колеблива и непоследователна.

„Министърът на отбраната отхвърли призива ни да се окаже военна помощ на Украйна. Притеснителна е и колебливата позиция на Петков. Трябва да се търси силно евроатлантическо мнозинство в НС. Бях обезпокоен и от призивите на президента от последните седмици, с които той сякаш определяше дневния ред. Той също изказа противоречиви позиция по отношение на Украйна”, уточни бившият военен министър.

Той обърна внимание и на изказванията на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, че България ще бъде защитавана като съюзник на НАТО. Ненчев обясни, че намира това препотвърждаване на ангажиментите на алианс са за притеснителни.

Николай Ненчев е категоричен, че трябваше да се вземе и много по-категорична позиция срещу руския посланик у нас.

„Митрофанова умишлено цели нагнетяване на обстановката у нас. Тонът е недопустим. Това не е случайно. В посолството работят достатъчно опитни дипломати, за да прецизират своята позиция. Не съм допускал, че може да се случи това в днешно време, но то има своята цел. Не става въпрос за фриволно поведение на посланичката. Митрофанова не може да каже и една дума, без да я е съгласувала с МВнР в Русия. Целта е в България да се нагнети много сериозно напрежение, да има разделение на нацията, да се стимулират процеси, свързани със социално напрежение, да се активизира дейността на “Възраждане”, както и на други военни и паравоенни организации, които да се опитат да дестабилизират държавата. Това ще бъде успех за Путин – ако вкара страната ни в схема, която да е противоречива и неясна за нашите партньори”

nova.bg

Николай Ненчев снимка Кадър

Similar Posts