| | |

Путин с шантаж: Договорите с чуждестранните купувачи на газ ще бъдат спрени, ако те не плащат задълженията си към РФ в рубли

Ройтерс” и Би Би Си предадоха, че Путин е подписал декрет, съгласно който чуждестранните купувачи на руски газ трябва от утре да плащат в рубли, а ако не го направят, договорите им ще бъда прекратени.

“За да купуват руски природен газ, те трябва да открият сметка в рубли в руска банка. И от тези сметки трябва да бъдат правени плащанията за доставките на газ още от утре”, заяви Путин. “Ако не бъдат направени, ще сметнем това за дефолт с всички произтичащи от него последици. Никой не ни дава нищо безплатно, ние също няма да действаме като благотворителна организация. В противен случай съществуващите договори ще бъдат прекратени”

Само преди ден в разговор с германският канцлер Олаф Шолц Путин заяви, че договорите остават в сила, а за газа ще може да се плаща в евро и долари през банката на “Газпром”. Няма съмнение, че става дума за поредния шантаж на руския президент, опитвайки се да извива ръцете на Европа заради мощната подкрепа, която даде на Украйна в братоубийствената война, подпалена лично от президента Владимир Путин.

снимка Архив

Similar Posts