| | |

Атанас Бостанджиев от Gemcorp: Имахме срещи с Румен Радев

“Поне от 10 години не съм имал никакви инвестиции, бизнес или сделки в България, тъй като просто липсваше подходяща конюнктура. През ноември миналата година обаче бяхме в София с бившия посланик на САЩ в Полша Жоржет Мосбахер и Майкъл Хюит (пенсиониран контрадмирал от армията на САЩ) от IP3. Имахме срещи с президента (Румен Радев), на които представяме нашия интерес за инвестиции в енергийни проекти за зеления преход, както и малки модулни ядрени реактори.”

Това казва в интервю за “Капитал” Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор на Gemcorp, който заедно с партньори от американския фонд IP3, подписа меморандум с министъра на енергетиката Александър Николов.

Това от своя страна предизвика бурни политически реакции, заради подозрението, че сред основателите на Gemcorp е руски бизнесмен от арменски произход, който е свързан с близкото обкръжение на Путин. Бостанджиев е участвал и като представител на VTB в приватизацията на “Булгартабак”.

“Мосбахер е съпредседател на инициативата “Три морета”. Войната в Украйна обаче изостри въпросите за енергийната сигурност и диверсификацията на енергийните източници. Именно затова започнахме успоредни разговори, за да видим как може да осигурим LNG (втечнен природен газ – б.р.) за България от САЩ, така че зависимостта от руския газ да се понижи. На базата на тези разговори направихме една служебна среща с българското правителство.

С вицепремиерът Асен Василев и други министри пък имаха официално посещение във Вашингтон през февруари, където също са се срещнали с Мосбахер и Хюит от IP3. Де факто така се случиха контактите. А ние – Gemcorp Holdings Limited, сме партньори на IP3, като им помагаме в подготовката на инвестициите и търговските сделки,” казва още Бостанджиев.

По думите му “Gemcorp“ няма никакви руски капитали от две години – както във фондовете, така и в активите.

„Нямаме и никакво руско финансиране от каквато и да е руска банка. През 2014 г., когато фондът започна дейността си, един от инвеститорите беше руски. Но през 2020 г. изкупихме неговия дял,” заяви Бостанджиев

tribune.bg

снимка МС

Similar Posts