| | |

Руското посолство призна, че ни следи зорко, заплахите не спират

Седмичен брифинг на Посолството на Русия в България:

За ситуацията в Украйна

Продължава специалната операция на Въоръжените сили на Руската Федерация в Украйна. Да напомним за основните й цели:

️ първо – защита на жителите на Луганска и Донецка народни републики;

️ второ – демилитаризация и денацификация на Украйна;

️ трето – премахване на пряка заплаха за Руска Федерация, идваща от украинската територия поради военното й овладяване от страните на НАТО.

Подчертаваме, сложилото се катастрофално военно-политическо положение в Украйна е предизвикано не от действията на Москва, а от многогодишния стремеж на Вашингтон и съюзниците му да създадат на територия на страната фашистка държава, насочена срещу Русия.

С успех се завърши първият етап на спецоперацията, в резултат на който въоръжените сили на Украйна бяха принудени да се съсредоточат върху удържане на големи градове, което не им позволи да реализират потенциала си на донбаското направление.

Националистическите батальони продължават да прилагат тактиката на терор, използвайки най-разрушителните видове въоръжения срещу мирното население и гражданската инфраструктура.

Заплашвайки със смъртта, главорезите пречат на излизане на граждани по хуманитарни коридори. Постъпват съобщения за това, че жителите плащат на националистите за възможността да напуснат зоната на бойни действия.

Редовно получаваме свидетелства на измъчване и насилие над пленени руски военнослужещи, които понякога са даже по-жестоки от онези методи, които са се използвали в прославяната от украинските националисти фашистка Германия. Всички подобни случаи ще бъдат внимателно разследвани. Виновните ще получат строго заслужено наказание.

Руската Федерация оказва всестранна хуманитарна помощ на пострадалите жители в Донецка и Луганска народни републики, както и в контролираните райони на Украйна. В същото време се водят преговорите с украинската страна за деескалация на напрежението в региона и осигуряване на сигурността на мирното население.

Доставки на оръжия на украинските въоръжени сили

Внимателно следим неспиращата сред българския политически елит дискусия за възможни доставки на оръжия и амуниция за украинските националисти.

За пореден път бихме искали да подчертаем, че подобна стъпка от страна на официална София едва ли ще съдейства за нормализиране на ситуацията в Украйна, както и ще усложни руско-българския диалог по много насоки в дългосрочен план.

За ситуацията с газта

От днешния ден действа нов ред на плащания за доставките на руския газ за държавите, които са определени като „неприятелски“ в резултат на враждебната им политика спрямо Русия. В съответствие с новите правила плащанията ще се извършват с рубли чрез сметките в руските банки при запазване на текущата цена и други параметри на действащите договори.

Русия, както и преди, продължава да доставя газ в пълен обем в съответствие със задълженията според действащите договори, включително чрез транзита през Украйна.

Новия ред на плащания е направен по принуда отговор на незаконно блокиране на руските валутни активи, която лиши страната ни достъпа до получаваните за газ средства. Нямаме нито възможност, нито желание да доставяме газ безплатно в страните, които старателно се опитват да ни навредят.

Отказът да се плаща с рубли ще се разглежда като неизпълнение на задължения според договори с всички произлизащи от това последици.

Similar Posts